Nieuws

'Kwetsbare' steden en TU's nemen rampscenario's onder loep

Rotterdam en Den Haag slaan de handen ineen met de vier technische universiteiten (4TU’s) om de weerbaarheid van de steden te vergroten.

De stroom die langdurig uitvalt, het water in de straten begint te stijgen, gemalen die digitaal worden aangestuurd, supermarkten kunnen geen voorraden bestellen en pinnen kan ook niet meer. Telefoons raken leeg, net als de koelkast...In 2012 zaten bijna 4 miljoen mensen in New York meer dan 48 uur zonder stroom door orkaan Sandy. Het vliegveld liep onder water en andere kwetsbare infrastructuur was beschadigd. Dit scenario is voor steden aanleiding geweest om beter na te denken over de schade die hevige stormen of andere gebeurtenissen kunnen aanrichten in een stad.

Netwerk

Zo ook Rotterdam en Den Haag, allebei verbonden aan het 100 Resilient Cities netwerk. In dit netwerk werken steden wereldwijd aan het anticiperen op rampen, zodat zowel de steden als de bewoners weerbaarder en veiliger zijn. Op donderdag, tijdens de jaarlijkse Resilient Rotterdam-conferentie, ondertekenen vertegenwoordigers van de 4TU's, gemeente Rotterdam en Den Haag een intentieverklaring waarin de samenwerking op het gebied van kennisontwikkeling en toepassing van ‘Resilience Engineering’ van start gaat.

Modellen

De 4TU’s (Twente, Wageningen, Delft, Eindhoven) gaan de steden ondersteunen door onder andere modellen te ontwikkelen waarin beleidskeuzes kunnen worden doorgerekend. Bijvoorbeeld over het profijt van vergroening van steden. Of door te onderzoeken welk effect het gebruik van robots heeft op de stedelijke infrastructuur, internet en uiteindelijk op de bewoners.

Deel dit artikel