Nieuws

Centrum Musselkanaal duurzaam verlicht

Onlangs is de nieuwe openbare verlichting in het centrum van Musselkanaal (gemeente Stadskanaal) feestelijk in gebruik genomen. De bestaande openbare verlichting in het centrum van Musselkanaal is vervangen door duurzame ledverlichting gevoed door een bijna 2 kilometer lang gelijkspanningsnet. Stadskanaal heeft hiermee een primeur: het is de eerste gemeente in Nederland met een gelijkspanningsnet. Het gelijkspanningsnet is aangelegd door CityTec.

 

Huid van zonnepanelen

In totaal heeft CityTec 44 nieuwe lichtmasten met ledarmaturen in het centrum geplaatst. 12 hiervan hebben een ‘huid’ van zonnepanelen met bovenop een windmolentje. Door de nieuwe lichtmasten wordt het plein beter verlicht dan voorheen het geval was. Op het dak van de muziekkapel die op het plein staat zijn zonnepanelen geplaatst. Verder heeft Luminext het centrum dynamisch verlicht en gemonitord zodat de verlichting naar wens kan worden aan- en uitgeschakeld en eventuele storingen snel kunnen worden verholpen. Voor de verlichting op het sportveld is een app te downloaden waarmee de verlichting aan- en uit wordt geschakeld.


Officiële openingshandeling

Wethouders Roelof Plieger en Peter Gelling waren namens de gemeente Stadskanaal aanwezig en zorgden voor de officiële opening van de nieuwe openbare verlichting. Op de drukbezochte bijeenkomst waren ook veel geïnteresseerden van buiten de gemeente aanwezig. Op de muziekkapel is een dynamisch bord onthuld dat de actuele opwekking van energie en het verbruik weergeeft.

Ledverlichting

Ledverlichting in combinatie met energieopwekking, gelijkspanning en intelligente besturing is uniek: hierdoor wordt de verlichting niet alleen duurzamer, maar ook slimmer. Bijvoorbeeld omdat iedere lamp apart en vanaf afstand gedimd en gecontroleerd kan worden. Zo kan de verlichting ’s nachts of in het weekend worden gedimd. Ander voordeel voor de gebruikers van het dorpscentrum is dat dit gelijkspanningsnet minder storingsgevoelig is.

Deel dit artikel