Nieuws

Breda en Middelburg koplopers OVL

Breda en Middelburg koplopers zuinige straatverlichting De gemeente Breda en Middelbrug hebben als een van de eerste Nederlandse gemeenten het koplopercertificaat voor energiezuinige openbare verlichting ontvangen van Agentschap NL. Eerder al ontving Culemborg het certificaat voor haar lichtplan.

Breda en Middelburg koplopers OVL


Koplopers


Het energiezuinig omspringen met openbare verlichting is een project van Agentschap NL. Gemeenten die zich hiervoor inspannen krijgen de titel 'koploper'. De Taskforce Verlichting van het Agentschap NL heeft gemeenten en provincies gevraagd hun plannen kenbaar te maken en zich als koploper te laten certificeren.


Lichtplannen Middelburg en Breda


Middelburg heeft een lichtplan dat onder meer voorziet in het vervangen van oude lantaarnpalen en lampen die monumenten aanlichtten door energiezuinige exemplaren zoals LED-lampen. Het lichtplan van Middelburg en het rapport over openbare verlichting van Breda zijn ter beoordeling opgestuurd naar het Agentschap NL. Dat heeft in december 2010 geleid tot het verstrekken van het ‘certificaat van koploperschap energiezuinige openbare verlichting’. Eerder werd al bekend dat het lichtplan de gemeente Culemborg heeft geleid tot een benoeming tot koplopergemeente.


Energiebesparin

g


In Breda zijn vorig jaar oude armaturen met TL-lampen vervangen door nieuwe met energiezuinige lampen. Dit zorgt voor een besparing van bijna 110.000 kWh per jaar en het terugbrengen van de CO2-uitstoot met 67,7 ton.


LED


Sinds begin 2008 vonden in Breda vier proeven met LED-verlichting plaats. De resultaten van die proeven zijn opgenomen in het rapport dat naar Agentschap NL is gestuurd. Door de goede resultaten van die proeven heeft het college eerder bepaald dat in alle nieuwbouwprojecten de openbare verlichting uitgevoerd wordt met LED als lichtbron. Inmiddels is in enkele nieuwbouw-projecten in de Talmazone en in Teteringen dit uitgangspunt toegepast.

Alternatieve verlichting


Er lopen momenteel in Breda diverse acties om tot energiebesparing te komen zoals: ‘licht op aanvraag’ (ook wel dynamische verlichting) op fietspaden, het verwijderen lichtmasten in het buitengebied; bij verkeersonveilige situaties wordt juist wel verlicht en het dimmen van conventionele verlichting. Samen met de Regionale Milieudienst en Gemeente Roosendaal heeft Breda een plan bedacht om meer gemeenten actief te laten bezig zijn met energiebesparing in de openbare verlichting. Op dit moment nemen negen West-Brabantse gemeenten hieraan deel.

Terug naar overzicht nieuws >>>

</

 

Deel dit artikel