Nieuws

Joop Sarsplein geeft horeca Doetinchem flinke boost

Op de plek waar vroeger het pand van De Gelderlander gevestigd was, komt deze zomer een heus horecaplein in het Gelderse Doetinchem. Het horecaplein van 2000 m2 krijgt de naam Joop Sarsplein en biedt voor de ondernemers de mogelijkheid een terras te realiseren.

Een aantal keer per jaar is er ruimte voor evenementen. Het plein moet een aantrekkelijke ruimte worden, waar groen een prominente rol krijgt, schrijft de gemeente op haar website. Met de realisatie van het plein, wordt eveneens een betere doorgang gecreëerd naar de nabijgelegen Catharinastraat.

Samenspraak

Samen met initiatiefnemer Grandcafé Hendrixen, ondernemers en deskundigen zijn gesprekken gevoerd over de invulling en inrichting van het plein. Hieruit zijn verschillende kernthema’s naar voren gekomen: ontmoeting en verbinding, ruimte voor vergroening en het tegengaan van verrommeling en overlast.

Pergola met verschillende functies

Het plein wordt aan een bepaalde zijde voorzien van een pergolaconstructie. Dit zorgt ervoor dat de plek een bepaalde vorm van identiteit krijgt. Daarbij kan het gebruikt worden om bepaalde voorzieningen, zoals zonnebescherming of verlichting, aan te bevestigen.

Terrasgedeelte met stadsplattegrond

Centraal op het plein komt een terrasgedeelte. Dit wordt gemarkeerd door een afwijkende bestrating, waarin bovendien een historische plattegrond van de stad te zien is. In deze plattegrond worden QR-codes verwerkt. Deze linken door naar informatie over de betreffende gemarkeerde plekken. Dit gebeurt in samenwerking met het Stadsmuseum.

Glas-in-lood nieuw leven ingeblazen

Langs de verschillende zijden van het plein is ruimte voor bomen en rekken voor klimplanten. Het glas-in-loodraam, dat afkomstig is uit het pand van De Gelderlander, krijgt in de vorm van drie lessenaars een plek op het plein. Hier komt eveneens een lichtspel. Dit is een speels element als aanvulling op de lichtwerking van het glas-in-lood.


Deel dit artikel