Nieuws

Boot op rotonde in Drachten

Het Friese Drachten heeft een nieuwe blikvanger: een 'bootonde'. Op een rotonde in de stad wordt een 23 meter lange boot, in het Fries ook wel skûtsje genoemd.

De Friese plaats staat erom bekend staat al een tijdje bekend om de bijzondere invulling van rotondes, zoals een slapende reus. Als afsluiter in deze reeks is het 23 meter lange skûtsje geplaatst. Met deze invulling van de rotonde wil de gemeente een van de grote toegangswegen van Drachten verbinden met de historie van de streek. 


Tijdens de plaatsing van het schip, op 5 september jl., keken veel mensen toe. Het schip werd op vier scheepshellingen gelegd met originele lieren. De hellingen kregen de namen van de vier scheepswerven uit de stad. Het wordt bestempeld als de 'finishing touch' van het ontwerp dat Douwe de Haan van de gemeente Smallingerland (waar Drachten onder valt) maakte. De beplanting symboliseert het golven van de Friese meren. Het skûtsje lijkt daar bovenop te liggen.


De firma Bolt scheepstransport tilde het schip op zijn plaats. Voor de medewerkers was dit een uniek project. Normaal gesproken leggen zij namelijk schepen in het water, dit keer in de beplanting. De Enk Groen & Golf won de aanbesteding, legde de rotonde aan en begeleidde de plaatsing van het skûtsje. 


De bootonde is een project dat is gerealiseer door De Enk Groen & Golf. Kijk voor de complete informatie over dit project op de website

Deel dit artikel