Nieuws

Geen afval meer naast Rotterdamse container

Om ervoor te zorgen dat minder afval naast containers wordt geplaatst, komen er in Rotterdam 'flying squads' van handhavers, en wordt de pakkans van mensen die afval naast de container plaatsen vergroot door het plaatsen van camera's.

Dit is een greep uit tal van actiepunten uit het nieuwe programma 'in de bak'. Ook worden er slimme interventies ingezet om het gedrag in positieve zin te beïnvloeden. Het cameratoezicht wordt vooral geplaatst vanwege het feit dat inwoners zich sneller aanpassen als er camera's hangen. "Zodra mensen zien dat ze in de gaten worden gehouden, zullen ze zich sneller aan de regels houden", stelt wethouder Wijbenga van Rotterdam.

Software en camera's 

Naast de camera's gaat de gemeente gebruikmaken van innovatieve software om sneller in actie te kunnen komen. De beelden zorgen ervoor dat naastplaatsing sneller gesignaleerd wordt. Wanneer een naastplaatsing gezien wordt, komen handhavers als 'flying squads' direct in actie door een overtreder aan te spreken en een boete uit te schrijven. Overtreders lopen door deze maatregel sneller de kans betrapt te worden. Om het effect te versterken, wordt een bord geplaatst waarop aangegeven staat dat er cameratoezicht aanwezig is.

Belang

Wethouder Wijbenga benadrukt de noodzaak van het aanpakken van naastplaatsers: " ‘Stadsbeheer haalt jaarlijks tonnen aan vuil op en toch is het op sommige plekken een rommel. De gemeente moet ervoor zorgen dat mensen hun huisvuil zo makkelijk mogelijk aan kunnen bieden. Maar Rotterdammers hebben de verantwoordelijkheid om het dan ook op de juiste wijze te doen. En ook om elkaar daarop aan te spreken. Hou je je niet aan de regels, dan kun je rekenen op een boete. De containers in de wijk zijn echt alleen bedoeld voor huisafval en niet voor grofvuil. Zo houden we het met elkaar schoon en daarmee prettig in onze mooie stad.

Gedragsbeïnvloeding

Gedragsbeïnvloeding staat centraal in het programma 'In de bak'. De gemeente is erg blij met de bijna 800 containeradoptanten in Rotterdam. Omdat elke buurt anders is, wordt de komende tijd een wijkgestuurde aanpak opgezet. De focus ligt op wijken waar relatief vaak afval naast de containers wordt gezet. 

 

Deel dit artikel