Nieuws

Een gesprek voeren met een lantaarnpaal? Het kan in Utrecht

Een stad komt tot leven. Letterlijk. In Utrecht is het vanaf 12 augustus mogelijk om interactie aan te gaan met lantaarnpalen, bankjes en standbeelden. Het project ‘Hallo Utrecht’ is een creatie van PAN Studio. De eerste versie werd, onder de naam 'Hello Lamp Post', in Bristol in 2013 in gebruik genomen en inmiddels maken verschillende wereldsteden gebruik van het project.

Hoe werkt het? Gewone straatobjecten zoals standbeelden, bankjes en lantaarnpalen hebben een gele sticker met code gekregen. Via sms kun je contact leggen met het straatmeubilair. Dit doe je door een bericht te versturen met een speciale code. Bekijk hier het instructiefilmpje over hoe 'Hallo Utrecht' precies werkt. 

Wat is de favoriete plek van inwoners? 

De lantaarnpaal op de hoek of het bankje in het park willen de buurt leren kennen. Wat zijn bijvoorbeeld de favoriete plekken van inwoners of de mooiste herinnering aan de stad. Maar ook waar geloven de mensen in of wat vinden ze belangrijk. Antwoorden worden gedeeld met andere deelnemers zodat het object de persoonlijkheid van de stad en haar bewoners leert kennen.

Beleef de stad als speeltuin

Het meubilair ontwaakt op zo’n manier in Utrecht. Tot 12 oktober is er de mogelijk om met het straatmeubilair een gesprek aan te knopen. Buiten het standaardtarief van een sms zijn er geen kosten aan verbonden en het is voor alle leeftijden geschikt. Met ‘Hallo Utrecht’ kan de stad met andere ogen bekeken worden, is er een kans om een iets terug te doen voor de stad, te reflecteren en de stad als een speeltuin te beleven. 

Deel dit artikel