Nieuws

Internet of Things vertalen naar de praktijk

De term Internet of Things zoemt overal rond, ook in het vakgebied van de openbare ruimte. Op de dag van de Openbare Ruimte, afgelopen week in Houten, verzorgde de IoT Academy in samenwerking met partner Ziut een workshop over dit onderwerp.

IoT is voor velen nog een wat vaag en abstract begrip. “Wat kunt u er nu zelf mee in uw werk?”, denkt Jurjen Lengkeek van de Iot Academy hardop. “En waarom geven wij deze workshop nu en niet vijf jaar geleden?” Voor partner Ziut is het belangrijk om te weten hoe IoT kan worden toegepast in de openbare ruimte. Lichtmasten zijn bij uitstek geschikt om andere zaken dan licht aan te koppelen, vanwege het feit dat ze overal staan en ook de hoogte speelt een rol.
 

Little bits

De beschikbaarheid van netwerken, de toegenomen rekenkracht van computers en de dalende prijs van componenten maken dat IoT een haalbare businesscase is geworden. Dit leidt ertoe dat IoT steeds meer kan worden toegepast in het dagelijks leven. Om uit te vinden hoe dit voor professionals in de openbare ruimte kan werken, gingen de deelnemers aan de slag met little bits, een soort legosteentjes waarmee een elektrische schakel gebouwd kan worden. Zo is een roze steentje voor de input, dat kan een knopje zijn of bijvoorbeeld een sensor. Er is ook een kleur voor output, denk dan aan een display, lichtje of buzzer. Alles begint met een blauw component, dat is de power. Je hebt natuurlijk altijd elektriciteit nodig.

 

De groepen gaan aan de slag en hebben al snel een deurbel gemaakt die even later ook nog eens ‘slim’ wordt, want draadloos. Dat gaat door transmitters en ontvangers met elkaar in contact te brengen. Vervolgens wordt de elektrische schakel gekoppeld aan een netwerk en aan de website If This Then That (www.ifttt.com). Door op de website een actie te koppelen aan een resultaat kan bijvoorbeeld worden ingesteld dat iemand een sms op zijn telefoon ontvangt als op de deurbel wordt gedrukt.
 

Slim afvalbeheer

En dit is maar één voorbeeld van een toepassing. Deze wetenschap zette de deelnemers aan tot brainstormen over hoe deze handeling in het groot kan worden geïntegreerd in de openbare ruimte. Verschillende ideeën komen voorbij. Zo kan afvalbeheer veel efficiënter worden gemaakt. De beheerder krijgt een signaal als de afvalbak vol zit en hoeft dan pas actie te ondernemen. Of denk aan een fijnstofmeter in een lichtmast die bij een hoge concentratie fijnstof een appje stuurt naar mensen die astmatisch zijn.

 

En natuurlijk komt slimme verlichting voorbij. Verlichting die pas aangaat op het moment dat iemand zich in een straat bevindt of die juist dimt als het stiller wordt op straat.

 

Kijk ook op www.iotacademy.nl en www.ziut.nl

Deel dit artikel