Nieuws

Plak je kauwgom op dit Rotterdamse kauwgombord

Kauwgom op straat. Het is al jaren een grote ergernis van Rotterdammers. Om aandacht te vragen voor het kauwgomprobleem is op zaterdag 11 november op het Cor Kieboomplein in Rotterdam het grootste kauwgombord van Nederland onthuld.

Kauwgom op straat ziet er niet alleen vies uit, het is bovendien schadelijk voor het milieu en de dieren die in de stad leven. Het verwijderen ervan is daarnaast een tijdrovende en zeer kostbare klus voor de gemeente. Onder het mom van ‘Waar blijf jij het liefst plakken?’ kan iedereen op het bord, dat een doorsnede heeft van anderhalve meter en waarop een wereldkaart is afgebeeld, zijn of haar kauwgom een plekje geven. De kauwgom wordt regelmatig verwijderd door organisatie Gum Buddy die ervoor zorgt dat het een tweede leven krijgt.

Kauwgom vergaat niet

Kauwgomresten bestaan namelijk uit rubber en zijn goed te recyclen in bijvoorbeeld teenslippers. Wethouder Eerdmans: ‘Kauwgom past niet in het straatbeeld, is bijzonder slecht voor het milieu en het schoonmaken zeer kostbaar. We hopen mensen er op deze manier van bewust te maken dat kauwgom niet op straat thuis hoort. Dat het bord op deze manier ook bijdraagt aan het recyclen is natuurlijk ook fantastisch.’

 

Maar liefst 5,5 miljoen kilo kauwgom wordt per jaar in Nederland verkocht. Het populaire snoepgoed belandt vaak op straat en vergaat, net zoals plastic, eigenlijk niet. Het breekt af tot kleine deeltjes die in de bodem zakken en in het water blijven rondzwerven.

Deel dit artikel