Nieuws

Groningen investeert in intelligent licht

Groningen investeert in intelligente straatverlichting De provincie Groningen stelt ruim 190.000 euro beschikbaar voor de verdere ontwikkeling van een dimmer voor intelligente straatverlichting'. De dimmer in kwestie is ontwikkeld in samenwerking met onder meer de Hanzehogeschool.

De provincie Groningen stelt een subsidie van 191.403,- euro beschikbaar voor de ontwikkeling van intelligente straatverlichting. Hierbij is de helderheid van de lampen afhankelijk van het aantal weggebruikers. Dankzij het toepassen van een speciaal sensornetwerk kan de verlichting worden gedimd als het rustig is op straat en feller worden gezet als het druk is. In combinatie met het gebruik van ledlampen zorgt de intelligente straatverlichting voor een daling van de kosten met 80 procent. Dat is gebleken uit een test in Stadskanaal. 

Doorontwikkeling


Tvlight is verantwoordelijk voor de productie van de intelligente straatverlichting. Het bedrijf werkt daarbij samen met de Hanzehogeschool, Dock Back Design Solutions en Lightwell, en krijgt ondersteuning van Energy Valley. Op korte termijn levert het project van Tvlight twee extra arbeidsplaatsen op. Dat aantal kan in 2018 doorgroeien naar veertien. Met de subsidie van de provincie kan het concept van de intelligente straatverlichting verder ontwikkeld worden tot een commerciële versie.

Deel dit artikel