Nieuws

Verwarmd fietspad Ede behoedt fietsers voor valpartijen

Fietsers op de Bovenbuurtweg in Ede kunnen komende winter over dit fietspad rijden zonder bang te hoeven zijn voor gladheid.

Het drukste fietspad van Ede, met ongeveer 3500 fietsers per dag, is sinds kort verwarmd. Valpartijen als gevolg van ijzel of sneeuw zijn hierdoor verleden tijd. “Ede wil graag tot de top van de duurzame gemeenten behoren. We investeren fors in nieuwe technieken om duurzame warmte te maken. In onze gemeente is al het groene warmtenet, dat draait op snoei- en snipperhout uit onze eigen bossen. Dat warmtenet passen we toe in woningen, kantoren en bedrijven en nu dus ook onder een fietspad. Bovendien willen we Ede aantrekkelijker maken voor fietsers. Het moet veiliger en sneller”, licht Thijs Brugman van de gemeente Ede toe.

 

Easypath is verantwoordelijk voor de techniek onder het fietspad. Hiertoe worden tijdens het fabricageproces van de betonnen fietspadelementen speciale verwarmingsleidingen ingebracht. Het systeem is volledig modulair, zodat de verwarmingsleidingen van twee aanliggende betonelementen onderling aan elkaar kunnen worden gekoppeld. Door de leidingen vervolgens aan te sluiten op een warmtebron, zoals bijvoorbeeld aardwarmte, rioolwarmte of restwarmte, wordt het fietspad verwarmd.

Sensoren

Het verwarmingssysteem is niet alleen in staat om het fietspadoppervlak direct en gelijkmatig te verwarmen, het is ook nog eens energie-efficiënt. De aansturing van de verwarming geschiedt geheel automatisch op basis van in het fietspad aangebrachte sensoren, waardoor het fietspad altijd (tijdig) ijs- en sneeuwvrij is. Via een web-based omgeving kan het temperatuurverloop in het fietspad desgewenst worden gemonitord en bij een eventuele storing tijdig worden ingegrepen. Halverwege het pad is een technische ruimte gerealiseerd die het systeem aanstuurt.

Deze winter is de testperiode

Omdat het een pilot betreft is het voor de betrokkenen spannend hoe het systeem presteert. Maandag 9 november zijn de pompen voor het eerst aangegaan en is het water door de betonelementen gepompt. De sensoren in het fietspad en in de ondergrondse installatie gaven de temperatuur al goed aan. Alleen de temperatuur van de bodem op 1 meter diepte was al genoeg om het fietspad licht op te warmen en de eerste lichte vorst te voorkomen. Er moet echter nog veel meer getest en geoptimaliseerd worden in combinatie met omgevingswarmte van het warmtenet om goede uitspraken te kunnen doen over het systeem. De komende winterperiode zal als eerste testperiode dienen. 

 

Dit artikel verschijnt in de nieuwste Straatbeeld. Het nieuwe nummer van Straatbeeld is op 20 december te downloaden in onze bibliotheek.


Liever een fysiek exemplaar? Bestel het nummer dan los na door contact op te nemen met onze klantenservice via: klantenservice@acquirepublishing.nl

Deel dit artikel