Nieuws

Terugblik Ruimte en Licht Congres 2018

Meer dan 120 lichtprofessionals bezochten donderdag 15 november het Openbare Verlichting Congres Ruimte en Licht in Kasteel de Vanenburg in Putten. Het congres, georganiseerd door NSVV, OVLNL en het vakblad Ruimte en Licht, stond in het teken van omgevingsgericht ontwerpen van openbare verlichting.

Het congres werd, net als vorig jaar, ingeleid door dagvoorzitter Chantal Verspaille, schepen van Antwerpen. Burgemeester Lambooij van de gemeente Putten opende het congres. De burgemeester ging in op de OVL actualiteit in zijn gemeente. Hij kaartte onder andere aan dat de gemeente worstelt met de balans tussen milieu en veiligheid, als het gaat om de openbare verlichting.

Bureau Spoorbouwmeester

Jos van den Hende (Bureau Spoorbouwmeester) wees in zijn plenaire key note op de noodzaak om integraal te werken en hoe je samenhang brengt in de mix van disciplines die vandaagdedag nodig zijn om tot optimale resultaten te komen in het omgevingsgericht ontwerpen van licht. Volgens Van den Hende moet het stationsgebied en station passen bij de ambities en ruimte van de stad. "De vraag die je daarbij vooraf moet beantwoorden is niet 'wat doet de armatuur', maar: 'wat doet het licht'?"

Debat

In het plenaire ochtendeel was een debat georganiseerd over het dagthema Omgevingsgericht ontwerpen van openbare verlichting. De zes panelleden, afkomstig uit verschillende disciplines die met licht van doen hebben, lichtten elk een stelling toe. Onder leiding van  Chantal Verspaille was er een bij tijd en wijle ook zeer vermakelijke interactie met de zaal en de panelleden onderling. Hoe burgers te betrekken en of er van omgevingsgericht ontwerpen een business case is te maken - waren punten die aan de orde werden gesteld.

IGOV-speldje

Ook deze editie reikte OVLNL voorzitter Arthur Klink het IGOV-speldje uit, dit jaar aan Thomas Wittekamp, OVL beheerder Gemeente Huizen. Ook Klink zelf werd op initiatief van Geertje Hazenberg, NSVV,  in het zonnetje gezet. Toegesproken door Ron Nadort ontving Klink een bijzonder IGOV speldje. Ontroerd wees Klink op het belang van samenkomsten van OVLNL. "Elkaar ontmoeten, samenkomen - ik waardeer dat enorm."

Vijf pitches OVL-Inspiratieaward 2018

Vlak voor de lunch kregen vijf inzendingen van de OVL-Inspiratieaward 2018 de gelegenheid hun idee toe te lichten in een flitsende pitch. Frederike Top, met straatverlichting in Amsterdam, Filip van der Heijden,  verlichting plein Dronten, Elkin Petrici, VR inspraak Diever, Iris Dijkstra, met  projectverlichting RijnWaalPad, en Roel Haamberg, met een bijzondere lichtvisie, pitchten. Het publiek kon zijn stem uitbrengen. Einde dag maakte Verspaille de winnaar van de OVL Inspiration Award bekend: Frederike Top, die met haar project 'Lichtkunstwerk in Amsterdam' de ruime meerderheid van de stemmen binnenharkte.

Verdiepingssessies en workshops

Na het plenaire gedeelte volgden vier ronden met deelsessies, merendeels  ingestoken op het thema 'Omgevingsgericht ontwerpen'. In de sessies werden onder meer lichtplannen van verschillende steden, waaronder Amersfoort, Dronten en Breda, besproken. Er waren ook sessies over licht en circulariteit, door Daaf de Kok en Beatrijs Oerlemans, hoe creer ik succesvolle coalities, door Petra Hofman, de psycholoische component van omgevingsgericht ontwerpen werd in een sessie door omgevingspsycholoog Joren van Dijk toegelicht,  Antal Haans, TU/e, sprak over social lighting, en Han van der Steen ging in op het meten van de belevingswaarde.

Slotlied

Dagvoorzitter Verspaille sloot het congres af met een toepasselijk lied over verlichting, waarbij zij zichzelf op de banjo begeleidde. Daarna was er tijd om te borrelen en bij te praten. Aan het eind van het congres vertrok een bus vol geïnteresseerden richting lichtfestival GLOW in Eindhoven. 

Deel dit artikel