Nieuws

Voetgangers krijgen de ruimte in Amsterdam

Smalle stoepen met afvalcontainers, geparkeerde fietsen en terrassen. Soms is het als voetganger in Amsterdam behoorlijk schipperen. Daar komt nu een einde aan als het aan de gemeente ligt.

Wat is er fijner dan slenteren door de stad? Ook als je met kinderwagen of volle boodschappentassen loopt, een rollator of rolstoel gebruikt, of als je de stad bezoekt. Dan moet er wel genoeg ruimte zijn op de stoep. Het college in Amsterdam wil bij elk plan voor de (her)inrichting van straten, voldoende ruimte creëren voor voetgangers.

Minimum van 1.80 meter 

Het college heeft het beleidskader Ruimte voor de Voetganger ontwikkeld en vrijgegeven voor inspraak. Bij elk plan voor de (her)inrichting van straten, is voldoende ruimte voor voetgangers een vereiste. Dat is niet alleen afhankelijk van fietsenrekken of terrassen, maar ook van de drukte qua voetgangers.

Bij alle herinrichtingen van straten wordt voortaan uitgegaan van een absoluut minimum van 1.80 meter vrije ruimte voor de voetganger. Dat is de netto ruimte op de stoep waar een voetganger kan lopen; terrassen, fietsenrekken, bomen of reclameborden dus niet meegeteld. Als het kan, moet die ruimte twee meter zijn en op drukke routes nog meer. "Als ondernemers of bewoners vergunningen aanvragen voor zaken als reclamezuilen of fietsnietjes, kijken we eerst of die twee meter ruimte voor voetgangers overblijft", zo schrijft de gemeente

Deel dit artikel