Nieuws

Klimaatverandering is geen ver-van-je-bedshow

Meteoroloog Reinier van den Berg is op de Verbindingsdag Klimaatbestendige gemeente een van de keynote sprekers. In zijn ogen is klimaatverandering een thema waar we liever gisteren dan vandaag mee aan de slag moeten.

“Ik ga het natuurlijk hebben over de oorzaken en de huidige status en gevolgen van klimaatverandering. We hebben net een periode van extreme droogte achter de rug, gevolgd door extreme buien. Komende zomer zullen we weer te maken krijgen met hittestress. Ook de problemen met eikenprocessierupsen is een gevolg van de opwarming van de aarde en andere rupsensoorten dienen zich al aan. Wat ik maar wil zeggen: klimaatverandering is geen ver-van-je-bedshow.”

En dan heeft Van den Berg het nog niet eens gehad over de zeespiegelstijging en de problemen die daarmee gepaard gaan. Gelukkig kunnen we er zelf iets aan doen. “Een groot deel van de oplossing zit in de inrichting van de ruimte om ons heen. Is die groen, hoe zit het met biodiversiteit en hoe zorgen we ervoor dat burgers hun tuinen inrichten met 80 procent groen en 20 procent verharding in plaats van andersom, zoals nu het geval is?

Kijk voor meer informatie op www.verbindingsdag.online/klimaat en meld je gratis aan.

Deel dit artikel