Nieuws

Dordrecht krijgt klimaatarboretum tegen hittestress

De gemeente Dordrecht onderzoekt samen met andere gemeenten wat een klimaatarboretum kan bijdragen aan de hittestress in de stad.

De TU Delft en de Branchevereniging VHG leiden het onderzoek naar manieren om hittestress in steden te verminderen. Eén van de maatregelen kan een klimaatarboretum zijn. De zomers van 2018 en 2019 kenden veel hete dagen en lange periodes van droogte. Ook in Dordrecht is er dan sprake van hittestress. “We onderzoeken maatregelen om temperatuurstijgingen in de stad te verminderen”, zo klinkt het vanuit de gemeente.

Klimaatarboretum

Het klimaatarboretum is een verzameling van uiteenlopende bomen in houten bakken. “In het klimaatarboretum onderzoeken we hoe verschillende boommodellen bijdragen aan het verkoelen van de stad. In de bomen en bakken plaatsen we meetapparatuur. Hiermee kunnen we de effecten met betrekking tot temperatuur en verdamping meten”, zo zegt de gemeente. Het onderzoek is onderdeel van het onderzoeksprogramma Urban Forestry van de TU Delft. In totaal komen er tussen de 45 en 75 bomen in op maat gemaakte bakken. De bomen hebben een gemiddelde stammaat van 20 tot 25 centimeter en zijn tussen de 4 en 7 meter hoog.

De bomen krijgen sensoren die onder andere de luchttemperatuur, stralingstemperatuur, luchtvochtigheid en de verdamping van de bomen meten. Zo brengt de gemeente in kaart wat het effect is van de bomen op hun stedelijke omgeving. De wens is om het klimaatarboretum drie jaar te laten staan. Andere steden die aan het onderzoeksproject deelnemen zijn: Den Haag, Delft en Almere. Zij hebben al een klimaatarboretum of gaan die binnenkort plaatsen.

Stadsairco’s

Bomen zijn echte stadsairco's. Op zonnige, hete dagen zorgen ze voor schaduw en voor verdamping via hun bladeren. Een klimaatarboretum heeft het meeste effect op bebouwde plekken waar de ondergrond erg 'versteend' is, met weinig groen en waar temperaturen ’s zomers vaak snel oplopen. Een mogelijke locatie in Dordrecht zou het binnenterrein kunnen zijn tussen de Draai en het Wilgenbos.

Dordrecht werd in februari als eerste Nederlandse stad erkend als Wereldbomenstad. Het internationaal programma Tree Cities of the World huldigt steden over de hele wereld die voldoen aan de eisen op het gebied van zorg voor bomen in de stad.

Deel dit artikel