Nieuws

Eerste composietbrug voor gemeente Beverwijk

Gemeente Beverwijk heeft sinds kort haar eerste composietbrug. De nieuwe constructie zorgt ervoor dat zowel fietsers als wandelaars de brede sloot veilig kunnen oversteken. De composieten BIJL-brug vervangt de houten brug aan de Hoflanderweg.

De nieuwe fietsers-/voetgangersbrug is gerealiseerd door het Nieuw-Vennepse bedrijf Griekspoor in samenwerking met Bijl Profielen. De BIJL-brug heeft minimaal onderhoud, is duurzaam en heeft een levensduur van meer dan 50 jaar.


Hoge levensduur

De BIJL-brug heeft een lengte van 12 meter en is 5 meter breed. De liggers en dekdelen van de brug bestaan uit vezelversterkte kunststof (VVK). Ook is het leuningwerk van de brug en de kademuur vervangen. Deze nieuwe stalen delen zijn gestraald voor een hoge levensduur, voorzien van een zinkaluminium beschermlaag en nat afgelakt.


Zonne-energie

In de nieuwe brug, bij de rijbaanscheiding, is een ledverlichting ingebouwd. Deze verlichting werkt op zonne-energie en heeft geen externe energiebron nodig.


Het produceren van composieten bruggen verbruikt erg weinig energie in vergelijking met staal- en/of betonbouw. Dit maakt het geheeld tot een duurzaam product en een goede aanwinst voor de gemeente Beverwijk.

Deel dit artikel