Nieuws

Groene verblijfsplek voor stationsgebied Almere Centrum

Het stationsgebied Almere Centrum gaat op de schop. De gemeente heeft een definitief ontwerp gepresenteerd. Er komen nieuwe zitelementen en meer groen om de verblijfskwaliteit van het gebied te verhogen.

Behalve de openbare ruimte vindt er ook een upgrade plaats van de winkels aan het Stationsplein en een transformatie van de twee kantoorgebouwen grenzend aan het station naar appartementen. "Dit maakt van de stationsomgeving een plek die je nieuwsgierig maakt om de rest van Almere te ontdekken. Een waar visitekaartje voor onze stad", aldus de gemeente.

Op het Stationsplein komt een diversiteit aan groen. Zo komt er bij het stationsgebouw gazonvlakken met zitgelegenheid. Aan de zijde van het Mandelapark worden de vlakken ingevuld met vaste planten die de ruimte een huiselijk gevoel geven en die je de wisselende seizoenen laten beleven. Over het gehele gebied komen verschillende soorten bomen. 

Herkenbare bestrating

Naast het groen is ook de bestrating een belangrijke sfeermaker op het plein, die zorgt voor levendigheid en herkenbaarheid van het stationsgebied. Het patroon wordt een visgraatverband en ligt in noord-zuid richting. Hierdoor komt er een accent in deze richting. Kijkend in oost-west richting ontstaat een ‘zig zag’ patroon. De kleuren gaan bestaan uit 3 grijstinten (licht, midden en donker grijs) en een rode natuursteen. Het plein is voorzien van geleidelijnen en er zijn geen obstakels in de looproutes, zodat het voor iedereen goed toegankelijk is. 

Aandachtspunten

Eind 2018 en op verschillende momenten in 2019 hebben inwoners van Almere en belanghebbenden gereageerd op de plannen voor het station en de stationsomgeving. De voornaamste aandachtspunten en wensen die zij meegaven waren: zorg voor meer sfeer, maak het groener/ minder steen en beton, verbeter de veiligheid en het verblijfsklimaat en denk aan toegankelijkheid voor mensen met een beperking.

De herinrichtingswerkzaamheden starten waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2021. 

Deel dit artikel