Nieuws

Pittoresk plein met waterbuffer voor Utrechtse wijk Tuindorp

In 2020 is het winkelcentrum de Gaard in Utrecht uitgebreid en gemoderniseerd. Zo is er een pittoresk pleintje aangelegd met een gezellig terras en oude bomen. Er is voor de herinrichting gebruik gemaakt van een waterbergende wegfundering.

In 2020 is het winkelcentrum de Gaard in Utrecht uitgebreid en gemoderniseerd. Heel opvallend is de eigentijdse openbare ruimte rondom de winkels. Aan de zuidzijde van het winkelcentrum is een pittoresk pleintje aangelegd met een gezellig terras en oude bomen. 

De omgeving van het winkelcentrum en het plein zijn verhard met parkstenen, grote vijfhoekige tegels, die rondom de winkels richting het parkeerterrein waaieren. Voor het winkelend publiek een bijzonder straatbeeld, dat uitnodigt om even een kijkje te nemen. Onder de waterpasserende parkstenen van het plein bevindt zich een Aquaflow systeem. In deze waterbergende wegfundering kan bij stortbuien 450.000 liter regenwater worden gebufferd. “Met een drone ziet het plein er fantastisch uit. Niet voor niets dat veel architecten de ontwerpen met de parksteen zo waarderen. De vorm en richtingloosheid geven heel vernieuwende accenten aan de openbare ruimte”, aldus Ad de Groot van Aquaflow.

De herinrichting van De Gaard begon in 2018. Alle werkzaamheden zijn in september 2020 afgerond. Door de herontwikkeling is het winkelcentrum bijna verdubbeld in omvang en zijn er horeca, (sport)voorzieningen, woningen, parkeerruimte en openbare ruimtes toegevoegd. Winkelcentrum De Gaard is getransformeerd naar een eigentijds- en multifunctioneel winkelgebied. Ook de zittende ondernemers hebben de herontwikkeling aangegrepen om in hun winkel te investeren.

Deel dit artikel