Nieuws

Wat is het gevolg van de 1,5 meter maatregel voor winkelstraten?

Adviesbureau Goudappel Coffeng heeft in kaart gebracht wat de gevolgen zijn van de anderhalvemetermaatregel voor winkelstraten. Door de maatregel kunnen winkelstraten in Nederland nog slechts 15 tot 20 procent van hun oorspronkelijke aantal bezoekers kwijt.

Goudappel Coffeng constateerde in een voetgangerssimulatiemodel dat de capaciteit daalt met zo'n 85 procent tot ongeveer 500 tot 550 voetgangers per uur per meter breedte. “Daarbij gaan we ervan uit dat mensen zich in twee richtingen verplaatsen en zich netjes aan de voorgeschreven afstand van anderhalve meter houden,” zegt expert Lieuwe Krol. “Natuurlijk moet je ook nog rekening houden met het bewegen in meerdere richtingen, mensen die stilstaan of winkels in- of uitgaan en dan zul je zien dat de beschikbare capaciteit nog verder daalt.”

Knelpunt

Tijdens de rustige periodes en in de ruimere opgezette winkelcentra hoeft dit niet tot problemen te leiden, maar op zaterdagmiddag kan dat wel tot een knelpunt leiden, zeker in drukke winkelstraten zoals de Kalverstraat in Amsterdam. Krol: “De Kalverstraat is ongeveer 8 meter breed, waardoor er maximaal 4.400 voetgangers per uur kunnen passeren, maar in werkelijkheid zal dit aantal dus nog veel lager liggen. Op een zaterdag passeerden, voor de Coronacrisis, ongeveer 40.000 mensen. Dat betekent dat je in de drukste uren bezoekers moet gaan tegenhouden of omleiden. Dan moet je dus van tevoren een goed plan maken met concrete maatregelen en de handhaving daarvan.”

Deel dit artikel