Nieuws

Amsterdam pleit voor milieuzone scooters in binnenstad

Wethouder Choho van Duurzaamheid en Openbare Ruimte doet binnenkort een voorstel naar de gemeenteraad voor een milieuzone voor scooters in Amsterdam. Daarmee zouden vanaf 2018 geen scooters van voor 2011 meer in de binnenstad mogen.

Dat liet wethouder Choho weten tijdens het programma EenVandaag. Het voorstel wordt in januari 2016 voorgelegd aan de gemeenteraad. Ook voor taxi- en touringcars en bestelwagens komt er een voorstel voor milieuzones. De plannen worden gemaakt in het kader van een uitstootvrij Amsterdam, waarin ook elektrische auto's gesubsidieerd worden. Milieudefensie reageert positief op het voorstel en publiceerde tevens een onderzoek waaruit bleek dat 77% va nde Amsterdammers voorstander is van een verbod op de meest vervuilende scooters. 


Choho benadrukt dat hem niet om een algemeen verbod gaat, maar om schonere lucht in de binnenstad. In het geval van scooters rijden er volgens de wethouder zo'n 15.000 oude scooters rond die zwaar vervuilend zijn. Desondanks heeft branchevereniging Bovag laten weten dat het plan lijkt op 'scootertje pesten'. Volgens de vereniging had de grens voor oude scooters op bouwjaar 2005 moeten liggen.
 

Milieuzone scooters

De grens van de milieuzone voor scooters wordt de ringweg A10. Daardoor zullen ook wijken als Watergraafsmeer en Amsterdam-Zuid binnen de milieuzone vallen. Choho heeft laten weten nog na te denken over subsidies voor mensen die hun oude scooters willen vervangen voor een elektrische scooter.


Ook gemeenten Arnhem en Utrecht denken na over een milieuzone voor scooters in de binnenstad.

Deel dit artikel