Nieuws

Leidse fietstunnel beplakt met kunstwerk

Wie regelmatig door Leiden fietst is het vast opgevallen: een flink aantal fietstunnels wordt beplakt met enorme kunstwerken. Sommige zijn wel 240 meter lang. Te zien zijn taferelen die typisch zijn voor Leiden en omgeving. Momenteel wordt er gewerkt aan de Plesmantunnel in Leiden.

Dit fietspad is onderdeel van 1 van de 7 belevingsroutes door de Leidse Ommelanden. De belevingsroute met de naam ‘Duin- en Zeeroute’ verbindt Leiden met Katwijk. De route loopt over het nieuw aangelegde fietspad langs de Plesmanlaan en gaat in de toekomst door de nieuwe fietstunnel bij de A44 richting Katwijk. In het Plesmanviaduct zijn verrassende elementen uit het Bio Science Park te zien gecombineerd met de kust van Katwijk. 

Belevingsroute

Samen met omliggende gemeenten werkt Leiden aan 7 recreatieve fietsroutes door de Leidse Ommelanden. Leiden en de omliggende gemeenten willen namelijk via fietsroutes de landelijke gebieden toegankelijker maken. Elke fietsroute vertelt een ander verhaal gebaseerd op de aanwezige historie, cultuur en biodiversiteit. Deze belevingsroutes lopen over het bestaande fietsknooppuntennetwerk. Van het Singelpark naar de Katwijkse duinen, via de Oostvlietpolder naar het boerenlandschap van Zoeterwoude of door de natuur bij de Kagerplassen.

Fietsen

Voor het kunstproject werd het bedrijf van uitvoerend kunstenares Barbara van Druten, ARTverstisments, ingehuurd. ''Het idee erachter is om mensen meer op de fiets te krijgen'', zegt Niki Koutouras van ARTvertisments. ''En dan zien ze in tunnels wat ze op die route te zien krijgen'', zegt ze tegen Unity TV. 


Deel dit artikel