Nieuws

Vught best verlichte gemeente van Nederland

Op donderdag 20 november heeft Nobra tijdens een kennismiddag de Groene Lantaarn uitgereikt voor de best verlichte gemeente van Nederland. De prijs is in ontvangst genomen door de heer Gijs van Oorschot van de gemeente Vught. Gestructureerd beleid, spaarzaam energieverbruik en een laag storingspercentage bij de gemeente hebben hier aan met name bijgedragen. Nobra heeft de prijs in het leven geroepen om gemeenten te stimuleren in de aanpak van besparing en duurzaamheid van openbare verlichting en om een platform te bieden voor kennisoverdracht.

Veilig, duurzaam en spaarzaam

Verlichting op straat is van groot belang voor de verkeersveiligheid en het gevoel van veiligheid van de mensen in de buitenruimte. Deze verlichting verbruikt echter ook vijftig procent van de energie die door gemeenten verbruikt wordt. In het Energieakkoord is vastgelegd dat er in 2020 twintig procent bespaard moet zijn op de openbare verlichting en veertig procent voorzien moet zijn van slim energiemanagement en energiezuinige lichtbronnen. De voortgang van de doelstellingen wordt jaarlijks door Rijkswaterstaat gemonitord.
 

De Groene Lantaarn

De criteria waarop Nobra de openbare verlichting van de gemeenten heeft getest, zijn: 

  • ouderdom materialen, 
  • tijdigheid bij het oplossen van de storingen, 
  • energieverbruik per lamp, 
  • storingspercentage, 
  • vervangingsbudget, 
  • gestructureerd beleid, 
  • raw bestek,
  • goed remplaceren.

De gemeente Vught scoorde het beste op deze criteria en met name op energieverbruik per lamp en gestructureerd beleid. Gijs van Oorschot, beheerder van de openbare verlichting, is trots op de eerste plaats: ”Wij hebben een paar jaar geleden een aanvalsplan gemaakt om de openbare verlichting in de gemeente te verbeteren. Dat begint in eerste instantie met goed beleid en dit daarna consequent uitvoeren”. Aan de verkiezing deden achttien gemeenten mee. De gemeente Hilvarenbeek is derde geworden en de gemeente Aalburg is de één na beste verlichte gemeente van Nederland geworden.
 

Nobra

Verlichting lijkt vanzelfsprekend, maar vergt een doordacht verlichtingsplan en goed onderhoud. Nobra Technisch Adviesbureau verzorgt en onderhoudt de openbare verlichting van gemeenten en zet hiermee de openbare ruimte in het juiste licht. Met regelmatig onderhoud en goed werk hoeft een openbare verlichting gemeenten niet veel te kosten.

Deel dit artikel