Nieuws

Sociaal plein Zweden krijgt architectuurprijs

Het Ernst Wigforss Plats in het Zweede Halmstad is getransformeerd van parkeerterrein tot een mooi stedelijk plein. Vanwege de poëtische en architectonische kwaliteiten van dit bijzondere plein ontving het ontwerp afgelopen maand de jaarlijkse Byggnadsnämndens Architectuurprijs.

Het plein is een eerbetoon aan de in Halmstad geboren Ernst Wigforss, docent, auteur, linguïst en voormalig minister van Financiën. Zijn visie wordt als basis gezien voor de Zweedse sociaal democratische ideologie. De vormgeving van het plein is een poëtische voorstelling van de teksten van Wigforss: tekstregels worden verbeeld in het lijnenspel en in de avond lichten met laser uitgesneden memorabele citaten op uit CorTen kubussen.
 

Loungen tussen hardhouten golven

De Podium Isles van Streetlife zijn stedelijke podia die het lijnenspel in het bestratingsontwerp volgen. De eilanden zijn terughoudend in vormgeving, door de toevoeging van rug- en armleuningen fungeren de eilanden als “urban sofa’s”.  Het Streetlife Surf Isle is groter en dynamischer van opzet. De 3d gevormde vlakken maken een golvende beweging. Door de voortdurend veranderende lichtval lijken de golven te bewegen, waardoor de Surf Isles tot leven komen. Het is heerlijk loungen tussen de hardhouten golven!


Het uniforme materiaalgebruik binnen de Streetlife collectie maakt dat de producten naadloos op elkaar aansluiten. De beide eilandtypen zijn samengesteld uit hardhouten Streetlife Solid latten welke blind bevestigd zijn op een basis van CorTen staal. Dit staal komt terug in de lineaire boomranden en lichtgevende kubussen.


Het Ernst Wigforss Plein toont vanaf de feestelijke opening gelijk zijn meerwaarde. Het plein wordt gebruikt als verkeersruimte, lunch- en ontmoetingsplek maar ook als ruimte voor contemplatie over de sociale waarden die Ernst Wigforss heeft achtergelaten.  Door de combinatie van de toegepaste zitelementen en een sfeervolle uitlichting is het plein op elk moment van de dag anders.

Deel dit artikel