Nieuws

Nederland loopt weer bij met Europese lichtnormen

Tijdens de InfraTech op 20 januari lanceerde het CROW de online publicatie 'Wegdekreflectie - Optische eigenschappen van wegdekken'. Dit geeft inzicht in het wegdekontwerp en loopt vooruit op de nieuwe praktijkrichtlijn voor openbare verlichting. “Deze publicatie brengt twee werelden bij elkaar”, aldus projectmanager Marc Eijbersen.

Binnenkort verschijnt de nieuwe praktijkrichtlijn NPR13201, die de oude Richtlijn Openbare Verlichting uit 2011 vervangt. Deze publicatie slaat een brug de civieltechnische ontwerper en de verlichtingsspecialist, aldus Eijbersen. Zo wordt ingegaan op wat er allemaal komt kijken bij het specificeren, ontwerpen en beheren van lichte wegdekken. Zo bepaalt de textuur van de ondergrond bijvoorbeeld deels hoe het invallende licht reflecteert.

Verharding

Behalve de lichtinval, gaat de publicatie in op meer onderwerpen. Het eisenpakket aan verharde wegen is de laatste jaren aardig uitgebreid. Stroefheid en vlakheid zijn al veel langer belangrijke onderwerpen, maar daar zijn recentelijk ook geluidsreductie, hergebruik van secundaire materialen en CO2-reductie bijgekomen.

 

Volgens het CROW is lage temperatuur asfalt (LEAB PA) een energiezuinig alternatief als ondergrond en kan een lichter oppervlak bijdragen aan het reduceren van de hoeveelheid verlichting. Projectmanager Eijbersen: “Traditioneel kijkt de verlichtingsbranche alleen naar boven en kijken wegbeheerders alleen naar beneden. Door in de werkgroep intensief samen te werken hebben we partijen bij elkaar gebracht.”

Kennismodules Asfaltverhardingen en Betonverhardingen

De nieuwe publicatie verschijnt in twee CROW Online Kennismodules: die over asfaltverhardingen en over betonverhardingen

Deel dit artikel