Nieuws

Recordaantal acties tijdens Landelijke Opschoondag

De 17e editie van de Landelijke Opschoondag is afgesloten met een recordaantal deelnemers. Maar liefst 200.000 vrijwilligers hielpen met zo'n 4300 acties mee om de buurt vrij te maken van zwerfafval.

Het record is aanzienlijk vergeleken met de 2500 acties in 2018. Volgens Helene van Zutphen is dit resultaat veel hoger dan ze hadden kunnen denken: "De resultaten hebben al onze verwachtingen overtroffen", stelt Van Zutphen. "De afgelopen dagen ben ik in verschillende plaatsen in Nederland geweest, waar ik werd verrast door het enthousiasme waarmee deelnemers op pad gingen en met elkaar samenwerkten. Het thema van dit jaar, 'Iedereen doet mee', is dan ook zeer goed ingevuld."Voorafgaand aan de Landelijke Opschoondag waren er ook al verschillende opschooninitiatieven. De week begon op maandag 18 maart met de Scholendag, waar ruim 80.000 leerlingen van 1400 scholen de omgeving opruimden. De officiële kick-off vond plaats bij basisschool Bernadette in Veghel. Hier gingen de leerlingen als eerst massaal op pad. 

 

Op woensdag 20 maart waren verschillende sporters in Zaandam op de been voor een grootschalige plogtocht, waar zwerfafval op straat en in bermen werd opgeraapt tijdens het joggen en hardlopen. Ook werden de Nederlandse wateren schoongemaakt. Deelnemers gingen het water op met sups in onder andere Heerenveen en Amersfoort. In de Sloterplas in Amsterdam werd gedoken naar gezonken zwerfafval. Ook staken medewerkers van verschillende grote bedrijven zoals McDonalds en Albert Heijn hun handen uit de mouwen. Naast de straten, parken en buurten stonden ook de verbindende snelwegen in het teken van de Landelijke Opschoondag. Daar spoorde Rijkswaterstaat weggebruikers aan de wegen schoon te houden via de dynamische route-informatiepanelen met de woorden: 'Afval in de bak! Schone weg, veilige weg!'

Deel dit artikel