Nieuws

'Geen namaak in binnenstad Amsterdam'

Bij vernieuwing van de bestrating van de Amsterdamse grachtengordel mag geen gebruik worden gemaakt van asfalt. Zelfs niet van asfalt met een klinkerprint, dat vindt D66 Amsterdam.

'Geen namaak in binnenstad Amsterdam'

 


Werelderfgoedlijst


De gemeente heeft begin dit jaar een gedeelte van het Singel tussen het Spui en het Muntplein tijdens renovatiewerkzaamheden van de trambaan geasfalteerd. Al in 2000 heeft de Gemeenteraad zich echter uitgesproken voor het in stand houden van de originele klinkerbestrating. Dit ter behoud van de kwaliteit van de historische binnenstad, die sinds 2010 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. De sociaalliberalen hebben het College om uitleg gevraagd.

Tegenstrijdigheid


Ivar Manuel, D66-raadslid en woordvoeder openbare ruimte: 'Namaak klinkers passen niet bij een historische binnenstad. Net zomin als kunststof kozijnen bij een grachtenpand. Amsterdam heeft de plicht om te waken over de grachtengordel met zijn unieke uitstraling. Daarnaast had het College de Gemeenteraad expliciet moeten informeren over de tegenstrijdigheid met het raadsbesluit uit januari 2000.'


Rode klinkers


In 2000 heeft de Gemeenteraad zich namelijk na een raadsdebat van twee uur uitgesproken voor het gebruik van gebakken rode klinkers bij de herprofilering van het Singel. Deze 'klinkerdiscussie' is gememoreerd met een gedenksteen in het trottoir van het Singel met de tekst 'De klinker beklonken'.

Bron: Het Parool

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

Deel dit artikel