Nieuws

Eerste online OVL Symposium succesvol verlopen

NSVV, OVLNL en Acquire Publishing organiseerden op 22 oktober het jaarlijkse OVL Symposium met inspirerende sprekers en verschillende innovaties. Door het coronavirus was het symposium dit jaar een online feestje.

De aftrap van het symposium werd verricht door dagvoorzitter Chantal Verspaille, OVLNL-voorzitter Arthur Klink en John de Joode van het NSVV. Aan Klink en De Joode werd onder meer gevraagd welke ontwikkelingen er in het komende jaar centraal staan. “Wij zien dat het gedachtegoed over omgevingsgericht lichtontwerpen vorm begint te krijgen. Het welbevinden van mens en omgeving komt steeds meer centraal te staan. Er zijn inmiddels goede studies verricht, er worden mooie projecten uitgevoerd en wij als OVLNL proberen handvatten mee te geven aan mensen die bezig zijn met openbare verlichting.” De Joode denkt dat thuiswerken steeds meer de norm gaat worden. “Daar komen ook steeds vaker lichtvraagstukken bij kijken. Ook de buitenruimte gaat anders ingericht worden het komende jaar. De vergevorderde techniek en participatie zorgen voor omslag in denken.”

Na de verschillende goedbezochte sessierondes waarbij thema’s verlichtingskunde, smart city & lighting en licht en omgeving ruimschoots aan bod kwamen, gaven wethouder van de gemeente Utrecht Kees Diepeveen en Annelies de Jong, directeur Solgu, een keynote over hinder door ledarmaturen. In Utrecht Overvecht is een testlocatie ingericht om mensen verschillende lichtarmaturen te laten ervaren. Solgu vertolkt in Utrecht de stem van mensen die door hun beperking te zeer belast worden om zich te kunnen organiseren. De Jong: “Inwoners kunnen zich bij ons melden als ze overlast ervaren in welke vorm dan ook. We ontvingen tijdens de overgang naar ledverlichting veel klachten. We wilden graag dat voordat de hele stad over zou stappen naar ledverlichting dat er eerst een testonderzoek plaatsvindt. Daarom zijn we blij met de proefopstelling.” De Jong is duidelijk wanneer het project voor haar geslaagd is. “Als het merendeel van de mensen zegt dat ze met de ledverlichting kunnen leven, er niet verblind door worden door en veilig een weg kunnen vinden.” De proef loopt nog tot medio april en iedereen kan via een app bevindingen van de teststraat delen.

IGOV-speldje

Ook deze editie van het OVL Symposium stond in het teken van de uitreiking van het jaarlijkse IGOV-speldje. Dit jaar ging de onderscheiding naar Daaf de Kok van Licht en Donker Advies. “Ik ben vereerd om jou dit speldje te overhandigen”, aldus Arthur Klink. “Dankzij jou zijn we regionale IGOV-platformen gaan organiseren en zijn de kenniscafés ontstaan.” De Kok was vereerd met het speldje: “ik ben beduusd dat ik dit speldje in ontvangst mag nemen. Ik ga het speldje met trots dragen en blijf strijden voor nog meer openheid en transparantie.”

Deel dit artikel