Nieuws

'Sfeerloze' Kaasmarkt in Leiden moet groene ontmoetingsplaats worden

Er wordt op dit moment gewerkt aan de plannen voor de herinrichting van de Kaasmarkt in Leiden. Het Centrummanagement Leiden komt met een plan waarmee de economische vitaliteit van de stad verder wordt versterkt. Het plein transformeert van een grijze, sfeerloze plek naar een parkplein met meer ruimte voor groen, ontspanning en wonen.

Centrummanager Gijs Holla vertelt over de plannen: "We willen dat de nieuwe Kaasmarkt een plek wordt waarop zowel bewoners als bezoekers graag verblijven, als een huiskamer van de binnenstad. Daarom pleiten wij voor een plein waarop groen overheerst, kleinschalige evenementen worden toegestaan en ruimte is voor beperkte parkeervoorzieningen. Door het creëren van ‘wanden’ aan de rand van het plein, door bebouwing en groen, ontstaat een ‘intieme’ sfeer op het plein."

Parkplein

Kleinschalige activiteiten zijn van groot belang om de Kaasmarkt tot leven te laten komen, zo stelt Holla. "Daarom willen wij op het nieuwe plein ruimte bieden aan kleinschalige en culturele evenementen, waaraan ook de kunstenaars van de Kaasmarktschool een bijdrage kunnen leveren." Daarnaast moet er meer horeca op het plein komen. "De Kaasmarktschool is een unieke plaats waar de komst van een nieuw ‘cultureel’ café een welkome toevoeging zou zijn. Daarnaast krijgt de bestaande horeca op beperkte schaal ruimte voor terrassen", aldus Holla. 

Economische vitaliteit

De Kaasmarkt ligt op een bijzonder gunstige locatie in de binnenstad van Leiden. Holla: "we hebben nu de kans om het plein de invulling te geven die bij onze binnenstad past. Daarmee krijgt Leiden niet alleen een nieuwe aantrekkelijke plek om te verblijven, we versterken ook de economische vitaliteit van de stad in zijn geheel."

De plannen zijn inmiddels voorgelegd aan de gemeenteraad. Daarnaast hebben ook andere partijen een plan ingediend. Later dit jaar wordt duidelijk wat er precies gaat gebeuren met het Kaasplein.  

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven