Nieuws

Sint Jansbeek wint prijs voor ruimtelijke kwaliteit

De Arnhemse Sint Jansbeek heeft de Gelderse Prijs voor ruimtelijke kwaliteit van 2018 gewonnen. De Walk of Wisdom in Nijmegen ging er met de publieksprijs vandoor.

De Gelderse Prijs voor ruimtelijke kwaliteit wordt eens in de twee jaar uitgereikt, schrijft provincie Gelderland op haar website. Het thema van dit jaar was ‘landschap nieuwe stijl’. Voor de winst van de vakjuryprijs en de publieksprijs worden beide 10.000 euro uitgereikt. De winnaars krijgen hiermee financiële steun in de rug om hun project uit te voeren.

Sint Jansbeek

Het stedelijke beeklandschap de Sint Jansbeek is volgens de jury een gebiedsverandering met lef, waaraan een voorbeeld genomen kan worden. Het resultaat kan met recht een landschap nieuwe stijl genoemd worden.


Herwaardering van het bekenlandschap speelt een essentiële rol bij de Sint Jansbeek. De beek heeft met zijn historische karakter in meer of mindere mate teruggekregen. De manier waarop de Sint Jansbeek het verleden verbindt met de toekomst is bewonderenswaardig volgens juryvoorzitter Jan Terlouw.

Samenwerking

Voor de opwaardering van de Sint Jansbeek hebben de gemeente en inwoners samengewerkt. De bewoners hadden het plan de Sint Jansbeek, die onzichtbaar onder het Arnhemse centrum doorliep, weer terug te brengen in het landschap van de binnenstad. Dit is uitgewerkt met betrokkenheid van het waterschap, omwonenden en ondernemers. De eerste fase is nu gereed. De gewonnen cheque is nu een impuls voor de tweede fase. Met het realiseren van deze fase wordt de gehele historische loop hersteld.


De meningen van het publiek en de vakjury liepen enigszins uiteen. Het publiek verkoos als winnaar het Walk of Wisdom-project, dat met 336 van de 1712 stemmen won. Walk of Wisdom is een pelgrimsritueel: een week lopen zonder telefoon of internet. De essentie van de Walk of Wisdom is dat je met andere ogen kijkt naar de wereld waarin je leeft. Voor elke pelgrim die deze uitdaging voltooit, gaat een euro naar cultuur- en natuurprojecten die langs de route gevestigd zijn.

Deel dit artikel