Nieuws

Zwolse steegjes pimpen tijdens Architectuur Biënnale

Onbekende stegen in het centrum van Zwolle kunnen wel een oppepper gebruiken. Daarom krijgen de steegjes tijdens de Architectuur Biënnale in juli een kunstzinnige boost.

Bij de vorige editie van het architectuurfestival in 2016 bedacht de organsiatie onder meer een 'onzichtbare brug' tussen de Burgemeester van Roijensingel en het centrum van de stad. Dit project maakte destijds veel indruk op Zwollenaren.

 

Het thema van de Architectuur Biënnale in 2018 is 'Architectuur in het nauw'. Het pimpen van een aantal nauwe, donkere steegjes past prima in dit thema, verklaren de initiatiefnemers aan de Stentor: "De binnenstad kent vele steegjes die bij de binnenstadbezoeker vaak niet bekend zijn. Het zijn de verborgen plekken van de stad, vergeten ruimtes die we weer onder de aandacht willen brengen. Ze worden alleen gebruikt als snelle doorgang van A naar B of als parkeerplek voor fietsen. Heel af en toe zit er een voordeur van een woning. Voor de rest hebben deze doorgangen geen functie. Sommige worden zelfs 's nachts afgesloten."

Het is de bedoeling dat met de aanpassingen de steegjes juist gaan opvallen, in plaats van dat men er voorbijloopt. De eerste maquettes die het collectief heeft gemaakt, laten veelzijdigheid zien. Bijvoorbeeld een steeg die een nieuw verlicht 'plafond' krijgt waardoor de kijker zich in een heel andere ruimte zal bevinden dan een doodnormale stadssteeg.


Blijf op de hoogte via Stichting ZAP

Bron: de Stentor

Deel dit artikel