Amsterdam is eigen smerigheid meer dan zat

maandag 28 november 2016
timer 3 min
Amsterdam zet een stevig offensief in tegen zwerfvuil en andere smerigheid op straat. De stad is in een tijdsbestek van drie jaar behoorlijk verrommeld en dat kan zo niet langer, vindt de gemeente.

Duizend extra vuilnisbakken, plusteams die extra rondes door de tien meest vervuilde stadsdelen maken, lokale samenwerkingsverbanden tussen bewoners, ondernemers en gemeente, publiekscampagnes en extra toezicht. Zomaar enkele punten uit het pas gelanceerde ‘Aanvalsplan Schoon Amsterdam 2017.’

Gedeelde verantwoordelijkheid

In het plan staan tien kernpunten omschreven die de explosieve groei van afval in Amsterdam een halt moeten toeroepen. Met een investering van 11,2 miljoen euro denkt verantwoordelijk wethouder Abdeluheb Choho de stad effectiever en beter schoon te kunnen maken. Centrale gedacht is dat een schone stad niet alleen een zaak van de overheid is. “Amsterdam moet schoner, en dat gaan we samen met de stad doen, want het gedrag van ondernemers, bewoners en bezoekers is een belangrijk onderdeel van de oplossing. Een schone stad is echt een gedeelde verantwoordelijkheid”, aldus Choho.

Stad groeit explosief

Boosdoener van de steeds groter wordende afvalberg is de enorme groei van Amsterdam. De stad knapt zowat uit zijn jas. In krap zes jaar tijd kwamen er 70.000 extra bewoners, 8.000 extra hotelkamers, 14.000 Airbnb-woningen, 3 miljoen extra toeristen en 500 nieuwe restaurants. Niet alleen dat, ook inwoners van de stad zoeken meer en meer hun vertier buiten de deur, met meer vuilnis als gevolg. “We zijn veel vaker buitenshuis te vinden: eten meer buiten de deur en op straat, bezoeken een van de vele openluchtfestivals in de stad, lopen en fietsen meer naar ons werk of zoeken verkoeling op één van de stadsstranden.”

 

Er is enige haast bij het actieplan geboden. De uitvoeringsmaatregelen zijn gepland in de periode eind 2016 tot en met 2017. In de zomer van volgend jaar wordt de tussenbalans opgemaakt. Dan moet duidelijk zijn of de aanpak op koers ligt.

"Amsterdam doet het zo gek niet"

Dat Amsterdam steeds meer te maken heeft met zwerfafval, verbaast Nederland Schoon niet. "Het toerisme is de afgelopen jaren enorm gestegen, waardoor de druk op de openbare ruimte toeneemt", vertelt programmamanager Dorien Bosselaar namens de stichting die zich hard maakt voor een schone omgeving. "Het centrum is continu één groot evenement. Dat betekent dat er nieuwe voorzieningen voor afval moeten komen." Toch doet Amsterdam het volgens Nederland Schoon helemaal niet slecht op het gebied van afvalbestrijding. "Als je ziet hoeveel toeristen de stad te verstouwen heeft, dan doet Amsterdam het zo gek nog niet."

De stichting juihct het nieuwe plan van de gemeente van harte toe. "Het is vooral belangrijk dat Amsterdam laat zien een schone omgeving belangrijk te vinden. Je hebt een lange adem nodig om het gedrag van mensen te veranderen. Door zichtbaar te reinigen worden mensen geconfronteerd met het feit dat alles schoon gehouden moet worden. Het liefst zien we dat schoonmakers met de bezem in de hand tussen het publiek lopen", aldus Bosselaar.

Meer artikelen met dit thema

Design Pixel overkapping voor het Alrijne ziekenhuis Leiderdorp

4 apr om 10:58 uur

Op het terrein van het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp is een prachtige Pixel fietsenstalling voor het…

Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
flash_onNieuws

Oud asfalt ter plekke omzetten in nieuw asfalt met de Asphalt Recycling Train

22 mrt om 13:37 uur

Rijkswaterstaat voert sinds kort een proef uit met de ‘Asphalt Recycling Train’ (ART). Deze machine ‘eet’ oud…

Lees verder »

Fila banken op het dak van een appartementencomplex

21 mrt om 12:34 uur

Groen vervult een belangrijke rol in de buitenruimte waarin we leven. Een groene omgeving is niet alleen mooi…

Lees verder »
descriptionArtikel

Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge

21 mrt om 09:58 uur

De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…

Lees verder »

Prestige project De Entree fietsenstalling

18 mrt om 17:29 uur

In het water, voor de hoofdingang van Amsterdam Centraal Station, op het deel dat tot juli 2018 dienst deed als…

Lees verder »

Veilig en droog fietsen parkeren bij station Amersfoort Schothorst

12 mrt om 11:01 uur

Bij station Amersfoort Schothorst is een nieuwe tijdelijke fietsenstalling geopend, waar fietsers hun rijwiel…

Lees verder »

Romantisch parkmeubilair voor het Vondelpark

27 feb om 11:13 uur

Het Vondelpark wordt gerenoveerd met als doel om het park te behouden als Rijksmonument en geschikt te maken…

Lees verder »