Harlingen en Almere winnaars Light Challenge 2018

woensdag 28 november 2018
timer 4 min
Met een opdracht die moeilijker was dan ooit gingen begin dit jaar twaalf teams aan de slag met de Light Challenge. Afgelopen vrijdag vond in Leeuwarden het sluitstuk plaats van de wedstrijd. De Grote Kerk vormde een spectaculair decor voor de finale van wat inmiddels een begrip in de lichtwereld is geworden.

Feel the Night was het thema van de vierde editie van de Light Challenge. Doel was om met een lichtconcept de duisternis een hoofdrol te geven, daarbij rekening houdend met zaken als duurzaamheid en circulariteit. Voor het eerst werd ook de link gelegd met kunst. Kortom, een grote uitdaging voor de twaalf teams.

LUNA

In Leeuwarden kwam vrijdagavond een aantal dingen bij elkaar. Want niet alleen beleefde de Light Challenge zijn apotheose, de Friese provinciehoofdstad was tevens het decor voor lichtfestival LUNA dat het jaar voor Leeuwarden als Culturele Hoofdstad 2018 afsloot. Verschillende licht- en geluidconcepten vormden een avontuurlijke reis door de stad.

In de Grote Kerk liep de spanning ondertussen op, bij zowel de studenten als de meegekomen supporters. Want wie zou de felbegeerde juryprijs mee naar huis nemen en wie kreeg de meeste stemmen van het publiek? ’s Middags hadden de teams hun concepten al aan de vakjury gepresenteerd. Voorzitter Rudi Slager was onder de indruk: “Na het Present Event van afgelopen juni in Almere hebben we de teams tips meegegeven. Het is fantastisch om te zien dat daar echt naar geluisterd is.”

Publieksprijs voor Almere

De avond, onder vakkundige leiding van presentator Sipke Jan Bousema, begon met een terugblik op vier edities Light Challenge. Vervolgens was het de beurt aan de teams. In een pitch van twee minuten mochten ze hun concept uit de doeken doen om de laatste stemmen van het publiek proberen binnen te halen. Of het van doorslaggevende invloed was, is de vraag. De publieksprijs werd met overmacht gewonnen door Team Almere, dat voor het Floriadeterrein een drijvende bol creëerde, waarin bezoekers de sterrenhemel kunnen beleven.

Publieksprijs almere

Foto: Mark Stoter

De Wereldreiziger

Na een indringende voordracht van klimaatjournaliste Bernice Notenboom, over de verstrekkende gevolgen van klimaatverandering, was het de beurt aan de juryprijs. Die ging naar team Harlingen, dat met het concept De Wereldreiziger indruk maakte. De Wereldreiziger is een landmark (gemaakt van een trafohokje) dat de geschiedenis van Harlingen verbindt met het op duurzame wijze spelen met licht.

Oproep

Wethouder Hans Broekhuizen van de organiserende gemeente Heerenveen had voor de aanwezigen nog een oproep. “We zoeken een nieuwe organisator.” Jarenlang waren Rixt Wind en Jan Bakker van de gemeente Heerenveen de drijvende krachten achter de Light Challenge. Iets dat niet onopgemerkt bleef. Het duo werd door de jury in het zonnetje gezet met mooie woorden en bloemen, met een ontroerde Rixt Wind en Jan Bakker tot gevolg.

Na afloop kijkt het duo tevreden terug: "Met de vier Light Challenge edities hebben we laten zien dat door anders denken en anders durven doen mooie en bijzondere resultaten behaald kunnen worden op gebied van openbare verlichting. De laatste editie heeft tevens laten zien dat we de wereld met minder licht ook mooier kunnen maken. Maar we zijn er nog niet! Er ligt een grote klimaatopgave voor ons te wachten om opgepakt te worden.
 
Tijdens de Light Challenge edities zijn er ook verbindingen gelegd met andere klimaatproblemen zoals CO2-uitstoot, fijnstof en mobiliteit. Veel van deze onderwerpen hebben raakvlakken met elkaar en zijn grote opgaven voor de toekomst om op te lossen. In Masterclasses verzorgd door onder andere Richard van Hooijdonk (innovatie in mobiliteit), Nynke Rixt Jukema/ Titian Otterdoom/ Mirjam de Meijer (programma Rijke Waddenzee/lichtvervuiling) en Ruud Koornstra (energiecommissaris) zijn alle klimaatproblemen uitgebreid aan de orde geweest. De deelnemende Light Challenge 2018 teams hebben veel opgestoken en de input gebruikt voor hun concepten. De eindrapportages van de teams zijn te bekijken op www.lightchallenge.eu"

2019 in teken van versnelling

"De Light Challenge teams hebben laten zien dat we door samen te werken problemen kunnen oplossen. Daarom een oproep aan iedereen; laten we 2019 niet het jaar van stilstand maar van de versnelling laten worden zodat we tussen 2020-2025 de nacht weer de nacht kunnen laten zijn en onze infra/mobiliteit anders hebben ingericht waardoor er minder licht nodig is in de avonduren en de nacht en CO2 en fijnstof flink zijn teruggedrongen.
We willen langs deze weg alle Light Challenge 2018 teams van harte feliciteren met de prachtige concepten die zijn bedacht en gerealiseerd gaan worden. In het bijzonder willen we team Almere feliciteren met het winnen van de publieksprijs en team Harlingen met het winnen van de Light Challenge 2018."

Meer artikelen met dit thema

Een druk­te van je­wel­ste on­der de grond

26 apr om 14:31 uur

Hoe goed heeft jouw gemeente alle kabels in beeld?

We zien het niet altijd, maar ze zijn er wel. Kabels…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bewegingssensoren laten gemeente Helmond maximaal besparen

3 apr om 09:57 uur

De gemeente Helmond is al zo’n tien jaar bezig met het ‘verslimmen’ van de openbare ruimte. Op het gebied van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zó maak je impact in je eigen gemeente

25 mrt om 09:41 uur

Wil jij ook je gemeente mooier, groener en slimmer maken? Kom naar de kennissessie van Signify op 16 april in…

Lees verder »
flash_onNieuws

An ode to darkness, speciale editie van 'Scape Magazine

19 mrt om 13:32 uur

'Scape, het internationale tijdschrift voor landschapsarchitectuur en stedenbouw - wijdt een gehele editie aan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Minder is meer voor duurzame buitenruimtes

8 mrt om 09:12 uur

Een fraaie, goed ontworpen buitenruimte speelt een cruciale rol in hoe we een stad, dorp, of landelijk gebied…

Lees verder »
rrrrrrrr
descriptionArtikel

Innovatie in openbare verlichting: doorontwikkeling armaturen

20 jan om 10:00 uur
De rol van openbare verlichting in de transitie naar duurzaamheid en circulariteit is cruciaal. Het gebruik van…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Column Chantal Verspaille: Laadpalen

19 jan om 12:15 uur
Chantal Verspaille is schepen in een Vlaamse stad en schrijft regelmatig een column voor Straatbeeld. Dit keer…
Lees verder »
eeeeeeee
descriptionArtikel

Lichtmasten die de biodiversiteit bevorderen

17 jan om 11:05 uur
Valmont komt met een nieuw product op de markt genaamd LINNÉ. Dit in samenwerking met een Frans bureau voor Design…
Lees verder »