Nieuws

Koopmansplein Assen gaat flink op de schop

Het college van burgemeester en wethouders van Assen heeft ingestemd met het voorlopige ontwerp (VO) van het Koopmansplein. Het VO komt grotendeels overeen met het schetsontwerp dat de Assenaren in juni 2019 als winnaar hebben gekozen.

De belangrijkste aanpassingen ten opzichte van het winnende ontwerp zitten onder de grond. Omdat het plein op het laagste punt van de Asser binnenstad ligt, komt er extra waterberging op en onder het plein. Om voorbereid te zijn op de energiestransitie worden kabels en leidingen verlegd en trafo’s verplaatst. 

Winnend ontwerp

Het idee van OKRA Landschapsarchitecten werd met 40 procent van de stemmen verkozen tot het beste ontwerp door de Assenaren. De blikvanger op het plein is een mistfontein die op warme zomerdagen voor verkoeling zorgt en een natuurlijke spelaanleiding vormt voor kinderen. Aan de ene kant van de fontein worden elementen van de singels van Assen teruggebracht in de vorm van lindebomen. Daarnaast komen er grote banken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Aan de andere kant komen vier 'tuinen' die als losse keien op het plein worden aangebracht. Twee daarvan worden ingericht als echte tuin met een mix van vaste planten en struiken, een kei wordt een terras en kan ook gebruikt worden als klein podium en één kei wordt een speeltuin.Het winnende ontwerp van OKRA Landschapsarchitecten (Fotobron: OKRA) 

Assen werkt hard aan de vernieuwing van de binnenstad. De geschiedenis van het oude Assen en de hedendaagse wensen van de stad komen allemaal terug in het winnende ontwerp van OKRA. Het nieuwe Koopmansplein wordt de schakel tussen de historische kern van het oude Assen met z’n singels als omzoming en het winkelgebied van het nieuwe Assen. Vanwege het TT Festival starten de werkzaamheden na de bouwvak. De verwachting is dat het vernieuwde plein voor de TT van 2021 klaar is.

Deel dit artikel