Verslag IGOV Kenniscafé OVL Areaalbeheer

maandag 29 april 2013
timer 4 min
Op dinsdag 23 april is in Utrecht het Kenniscafé OVL Areaalbeheer georganiseerd in de reeks Kenniscafés die het IGOV organiseert om kennis en ervaringen uit te wisselen tussen gemeenten, provincies en andere overheden.

Verslag IGOV Kenniscafé OVL Areaalbeheer

Het Kenniscafé bood een scala aan korte lezingen waarin het hoe en waarom van slim areaalbeheer aan bod kwam. Technische aspecten, beheersystemen, sturingsmogelijkheden maar ook de uiteenlopende eisen die vanuit bestuur, beleid en uitvoering aan areaalbeheer worden gesteld.

Roland Vinke (TechTek) lichtte toe hoe hij in samenwerking met een aantal gemeentes, waaronder Alkmaar en Heerhugowaard, bouwt aan een webbased tool die het dagelijks werkt actief ondersteunt en waarin gebruiksgemak, inzicht, (energie)berekeningen centraal staan. Kernwoorden volgens Vinke ‘samenwerking, uniformiteit, inzicht, overzicht, samenwerkende software’. Op dit moment zijn locatie- en historische gegevens in het systeem aanwezig net als de exoten (oneigenlijk gebruik van masten door onder meer camera’s of reclameborden) die in de praktijk veel aandacht (kunnen) vragen. De basis staat, verdere ontwikkeling en gebruik van het systeem zal met name gestalte krijgen wanneer er meer koppelingen gelegd gaan worden met onderliggende bronnen als BAG en BGT, met dataspecifieke software en met software waarin klantcontacten worden afgehandeld of topografische informatie beschikbaar is. Want, zo stelt Vinke, ‘software moet samenwerken’.

Henk van Helvert (Montad) hield een pleidooi om de beheerder de rol van ‘regisseur van de OVL’ te geven. Kerntaken worden, of zijn eigenlijk al, in zijn ogen: aansturen, (financieel) rapporteren, controleren, verantwoording afleggen, aansturen. De term ‘areaaldashboarddeskundige’ werd geïntroduceerd. Maar, voor de aanwezigen herkenbare, knelpunten als tijd, kennis, werkdruk, ict, gebrek aan data, te weinig controle op de aannemer en ontbreken van een ‘standaardisatieboek’ staan het succesvol invullen van deze rol nog in de weg. Een goed beheersysteem is een must én verdient zichzelf gegarandeerd terug. Maar let bij aanschaf en implementatie vooral op de eenvoud in gebruik, de 24/7 ondersteuning, de specifieke geschiktheid voor technische installaties en vooral op de klik met de leverancier.

Bart de Cock (Oranjewoud) deed een oproep om op korte termijn tot een eensluidend ‘informatiemodel OVL’ te komen met als succesfactoren: beheer op het juiste niveau (dus zorg ervoor dat het informatiemodel de sterk uiteenlopende wensen van burgers, bestuurders, beleidsmaker, opdrachtgevers, aannemers en andere betrokken afdekt), eenmalige registratie en kennisontwikkeling (van data via informatie naar inzicht en expertise). En via taakgericht Apps kan de centraal en uniform vastgelegde informatie dan heel gericht en op maat voor het betreffende taakgebied in het dagelijks werk ingezet worden.

Ruben van Bochove (Bemalux) stond stil bij de kansen die het optimaliseren van areaalbeheer biedt en gaf enkele voorbeelden waarmee de aanwezigen vandaag nog winst kunnen behalen in termen van tijd, geld of bijvoorbeeld energiebesparing. Leg data goed vast, ga die op een goede manier bevragen, ga op zoek naar besparingsmogelijkheden die zoden aan de dijk zetten (bijvoorbeeld via een effectiviteitsmatrix waarin maatregel en besparingspotentieel overzichtelijk zijn samengevat), leg die voor aan het bestuur en voor ze uit. Hij onderbouwde zijn advies met een zelf, op werkelijke cijfers, doorgerekende matrix waarin het optimum tussen remplace- en storingskosten werd berekend. Waarbij het optimum later in de tijd lag, dan hij ook zelf op voorhand had gedacht. En waarmee dus een forse besparing realiseerbaar was.

Tot slot ging Robert Dijkema (Tauw) in op de sturingsmogelijkheden met de Smart Energy Planner (SEP-OVL) en lichtte Henk Walraven (Luminext) de groeimogelijkheden van een beheersysteem en integratie met een telemanagement systeem toe.

Meer informatie over de IGOV Kenniscafés vindt u op www.igov.nl. Daar zijn/komen ook de presentaties van de sprekers beschikbaar.

Meer artikelen met dit thema

Een druk­te van je­wel­ste on­der de grond

26 apr om 14:31 uur

Hoe goed heeft jouw gemeente alle kabels in beeld?

We zien het niet altijd, maar ze zijn er wel. Kabels…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bewegingssensoren laten gemeente Helmond maximaal besparen

3 apr om 09:57 uur

De gemeente Helmond is al zo’n tien jaar bezig met het ‘verslimmen’ van de openbare ruimte. Op het gebied van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zó maak je impact in je eigen gemeente

25 mrt om 09:41 uur

Wil jij ook je gemeente mooier, groener en slimmer maken? Kom naar de kennissessie van Signify op 16 april in…

Lees verder »
flash_onNieuws

An ode to darkness, speciale editie van 'Scape Magazine

19 mrt om 13:32 uur

'Scape, het internationale tijdschrift voor landschapsarchitectuur en stedenbouw - wijdt een gehele editie aan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Minder is meer voor duurzame buitenruimtes

8 mrt om 09:12 uur

Een fraaie, goed ontworpen buitenruimte speelt een cruciale rol in hoe we een stad, dorp, of landelijk gebied…

Lees verder »
rrrrrrrr
descriptionArtikel

Innovatie in openbare verlichting: doorontwikkeling armaturen

20 jan om 10:00 uur
De rol van openbare verlichting in de transitie naar duurzaamheid en circulariteit is cruciaal. Het gebruik van…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Column Chantal Verspaille: Laadpalen

19 jan om 12:15 uur
Chantal Verspaille is schepen in een Vlaamse stad en schrijft regelmatig een column voor Straatbeeld. Dit keer…
Lees verder »
eeeeeeee
descriptionArtikel

Lichtmasten die de biodiversiteit bevorderen

17 jan om 11:05 uur
Valmont komt met een nieuw product op de markt genaamd LINNÉ. Dit in samenwerking met een Frans bureau voor Design…
Lees verder »