Een druk­te van je­wel­ste on­der de grond

vrijdag 26 april 2024

Hoe goed heeft jouw gemeente alle kabels in beeld?

We zien het niet altijd, maar ze zijn er wel. Kabels, leidingen en nog meer kabels. Onder de grond razen data, elektriciteit, televisieprogramma’s, telefoongesprekken en internet door duizenden kilometers kabel heen. De Nederlandse grond herbergt bijzonder veel techniek. En daar komt de komende jaren alleen maar meer bij, want de ontwikkelingen gaan razendsnel. Waar veel gemeentes nu druk bezig zijn met glasvezel, vragen 5G en laadpalen ook om een plekje onder de grond. Maar waar is nog ruimte en hoe zorg je dat je slim gaat graven? En ook niet onbelangrijk; heb je alles helder in beeld volgens de regelgeving? Nee, de meeste gemeenten niet. NLI-adviseur Martijn Voigt bedacht dan ook niet voor niets onze nieuwste dienst: het in kaart brengen van alle ondergrondse elektriciteitskabels.

Drie redenen waarom je areaal goed in beeld moet zijn

Martijn heeft jarenlang bij gemeente Lelystad gewerkt en is nu twee jaar werkzaam bij het Nederlands Licht Instituut (NLI). Wat hem kenmerkt in zijn werk? Hij is ontzettend punctueel en registreert alles consequent. In tegenstelling tot veel gemeenten. Martijn zag dan ook al snel waar veel gemeenten mee worstelen én hoe hij ze daarbij kan helpen.

Martijn: “Als je bij het NLI werkt, kom je verschillende soorten arealen van diverse gemeentes tegen. Denk aan lichtmasten, kabels en  voedingskasten. Bijvoorbeeld tijdens het inventariseren van lichtmasten, tijdens de 3140-inspecties of als we een spreadsheet met areaalgegevens ontvangen van een nieuwe klant. Vaak zie ik dan dat gegevens ontbreken of niet actueel zijn. Dat is niet handig, om meerdere redenen.

  • Allereerst is het voor een inspecteur of monteur veel makkelijker als je weet welke kabels uit een kast lopen en welke mast daarbij hoort. Als dat niet op de tekening staat, is het zoeken naar een speld in een hooiberg.

  • De tweede reden is dat als gemeenten eigen voedingskasten hebben, zij eigenaar zijn. Een trend, want gemeenten zien daar steeds vaker het voordeel van in. Maar, als netbeheerder heb je de plicht om kabels te registeren en deze informatie te delen met het kadaster.

  • De derde reden is dat je deze gegevens nodig hebt voor 3140-inspecties. Vanuit de WIBON (Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten en netwerken) ben je verplicht dit op orde te houden.

En toch, ondanks deze drie redenen, zien we dat er nauwelijks wordt gedocumenteerd en dat gegevens vaak niet op orde zijn.”

Vastleggen in een beheersysteem

De oplossing? Die is volgens Martijn niet moeilijk. “Het enige wat gemeenten hoeven doen, is alles vastleggen in een beheersysteem. Bij gemeente Lelystad waren wij daar al ver mee. Zelf hield ik alles punctueel bij en verwerkte iedere wijziging consequent. Bij iedere haak en oog die ik tegenkwam, vroeg ik door en zocht het tot in detail uit. Zodat de gegevens in het beheersysteem klopten. Maar, ik begrijp dat dit voor gemeenten soms lastig, onoverzichtelijk en veel werk is. Daarom nemen wij dit graag uit handen. Vanuit daar is het idee voor onze nieuwe dienst geboren: het in kaart brengen van elektriciteitskabels. Het inventariseren van lichtmasten deden we bij het NLI al langer, hetzelfde geldt voor het in beeld brengen van voedingskasten. Nu voegen we daar de derde laag aan toe: de elektriciteitskabels onder de grond.”

Op pad met een tracer

De inventarisatie van het NLI kent dus uit drie onderdelen die los of tezamen in kaart kunnen worden gebracht. Alle gegevens worden geregistreerd in het Licht Management Systeem (LMS). 

1) Lichtmasten inventariseren: waar staan ze, welke type is het, hoe staan deze erbij, is er schade. 

2) Voedingskasten in kaart brengen: registreren welke mast achter een voedingskast zit, wat voor zekering er in de mast zit, welk nummer op de sticker staat. ‘Bovengronds uitkleuren’ dus.

3) Nieuw: ondergronds uitkleuren! Martijn legt het uit: “Als je bovengronds uitkleurt, weet je vaak nog niet waar of hoe de kabels lopen. Vanaf nu brengen we dus ook alles onder de grond in kaart. We zetten een signaaltje op de afgaande kabel in de kast, gaan met een tracer over de grond en volgen de kabel. Die kabel meten we in met de geïntegreerde gps-stok. Dus we combineren de gegevens die we ondergronds traceren met de lichtmasten. Dan heb je een complete tekening van wat er op iedere voedingskast zit aan kabels en lichtmasten. Dat is een mooi pakketje dat ons LMS-systeem ingaat.”

Alleen maar voordelen

Het is kraakhelder: deze nieuwe dienst levert alleen maar voordelen op. “Je bent als netbeheerder volledig ontzorgd”, aldus Martijn. “Je hebt het hele areaal in beeld. Ideaal bij storingen want een monteur kan gerichter zoeken, ideaal voor de WIBON-regelgeving én ideaal voor de 3140-inspectie. In no-time heb je je documentatie op orde en houd je tijd over. Bovendien kun je zo veilig aan de slag met opgraven, zonder dat kabels schade oplopen. Je bereidt je dus slim voor op de toekomst. Want dat er steeds meer de grond in gaat, is zeker. Dit noemen wij het perfectioneren van de gegevens. Het invullen van de ontbrekende stukjes. Wij gaan voor een 10, daarna is het een kwestie van bijhouden. Het resultaat is een georganiseerde confetti aan kleuren”, sluit Martijn af.

Wil je meer weten over deze dienst? Bel Martijn op 06 21 40 52 07 of stuur hem een mail met jouw vragen via martijn.voigt@nederlandslicht.nl

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

'Niet alleen de olie, maar ook het tandwiel zijn'

10 jun om 08:44 uur

Om het kantoorgedeelte van het warehouse langs de A15 bij Pernis een aantrekkelijke uitstraling te geven, kiest…

Lees verder »
descriptionArtikel

Castricums fietspad emissievrij aangelegd: ‘We zijn positief verrast’

7 jun om 09:25 uur
Een fietspad aanleggen bij een Natura2000-gebied, dan komen er flink wat eisen om de hoek kijken. Om daaraan te…
Lees verder »
descriptionArtikel

De evolutie van gemeentelijke mobiliteitsplannen

3 jun om 08:40 uur

Er zijn steeds meer verschuivingen in gemeentelijke mobiliteitsplannen, waarbij voornamelijk de nadruk van auto…

Lees verder »

Focus Op - De Kruijter introduceert innovatieve lichtmeting

28 mei om 13:00 uur

In dit artikel lanceert De Kruijter een geavanceerde methode voor het uitvoeren van lichtmetingen op een raster…

Lees verder »

NLI supporter van BeeGrateful: bijenhotels voor lichtmasten

24 mei om 12:56 uur

Wist je dat bijen ontzettend belangrijk zijn voor onze natuur? Zo is 80% van onze voedselgewassen afhankelijk…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Leiden wil met minder licht op zoek naar juiste balans

15 mei om 09:10 uur

De gemeente Leiden is bezig met het opstellen van een nieuw Beleidsplan Openbare Verlichting. Daarin wordt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bewegingssensoren laten gemeente Helmond maximaal besparen

3 apr om 09:57 uur

De gemeente Helmond is al zo’n tien jaar bezig met het ‘verslimmen’ van de openbare ruimte. Op het gebied van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zó maak je impact in je eigen gemeente

25 mrt om 09:41 uur

Wil jij ook je gemeente mooier, groener en slimmer maken? Kom naar de kennissessie van Signify op 16 april in…

Lees verder »