Nieuws

Zwaaisteen moet vriendelijkheid stimuleren

De Zwolse wijk Wipstrik heeft een primeur. In deze wijk zijn twintig zogeheten 'zwaaistenen' geplaatst. Dit is een tegel die de buurt aan moet zetten tot vriendelijkheid.

Het initiatief is afkomstig van welzijnswerker Tijsseling, schrijft De Stentor. Het idee begon uit het ideaalbeeld dat er zoiets als zwaaivrijwilligers zouden moeten bestaan volgens Tijsseling. "Gewoon mensen die af en toe vriendelijk groeten naar bewoners die daar behoefte aan hebben."

De zwaaisteen

Nadat ze deze wens kenbaar had gemaakt kreeg ze zoveel respons dat het schreeuwde om concrete uitwerking. In samenwerking met Marloes Markslag van Travers Welzijn kwam de 'zwaaisteen' tot stand: een tegel met daarop afgebeeld een zwaaiend handje.

Echt contact

Het idee is dat als passanten van deze tegel de tegel zien liggen, ze even zwaaien naar de bewoners die in de buurt zijn op dat moment. Een ludieke actie, maar wel met een serieuze ondertoon. Steeds meer mensen geven (bij welzijnsorganisaties) aan dat ze behoefte hebben aan 'echt' contact. Het is in beginsel met name bedoeld voor ouderen, maar ook jongeren reageren er positief op, aldus Markslag. 


Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de openbare ruimte? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Deel dit artikel