Nieuws

Voormalige kazerne Breda omgedoopt tot openbaar stadspark

Het voormalig kazerneterrein Seelig-zuid in Breda is door de gemeente aangekocht. De gemeente wil van het terrein een openbaar stadspark maken. Als overkoepelend project wordt de rivier de Nieuwe Mark doorgetrokken tot aan de Vredenburchsingel.

Seelig-zuid is onderdeel van het beschermd stadsgezicht wegens de grote groene open ruimte en de monumentale bebouwing. De zogenaamde witte huisjes zijn bijvoorbeeld aangewezen als rijksmonument. De helft van deze huisjes is nog verhuurd als woning.

Combinatie

Het college van B en W heeft de koopovereenkomst vastgesteld, schrijft gemeente Breda. Dit najaar wordt deze overeenkomst ondertekend. De oplevering van het terrein staat gepland voor uiterlijk medio 2024. Het college stelde zich het afgelopen jaar op het standpunt dat voordat de eerste fase van de Nieuwe Mark van start gaat, eerst zekerheid moest worden verkregen over de verwerving van Seelig-zuid. Nu daar overeenstemming over is gesloten, kan de overeenkomst worden afgesloten.

Samenspraak

Het college heeft een uitvraag gedaan bij de gemeente om een bedrag vrij te maken voor de aankoop. In het najaar start een planproces met omgeving en stad om samen te bepalen hoe dit gebied ingericht gaat worden. Voor dit proces wil de gemeente gebruik maken van de Europese subsidieregeling Urban Health & Greenspace.

Deel dit artikel