Nieuws

Wereldprimeur: landschapspark met zonne-energie in Hengelo

In gemeente Bronckhorst wordt het eerste landschapspark ter wereld gerealiseerd dat groene stroom opwekt. Het Solarpark de Kwekerij is ontworpen door Eigen Huis en Tuin-presentator Lodewijk Hoekstra en landschapsontwerper Nico Wissing en telt 7.000 zonnepanelen, wat zich vertaald naar groene stroom voor 550 huishoudens.

Zonne-park in je achtertuin

Hoekstra zette op 29 maart de eerste schop in de grond. Het streven is dat men al v anaf 1 augustus stroom kan afnemen van het 7 hectare grote park via energiecoöperatie Qurrent. Het park zelf wordt in het voorjaar van 2017 voor het publiek geopend. "De zonnepanelen krijgen een plek te midden van de natuur en lopen met de lijnen van het landschap mee," aldus Hoekstra. "Er grazen schapen en je kunt er wandelen, sporten en spelen."
 

Bijkomend voordeel is dat het park tegenover een woonwijk ligt, wat betrokkenheid van bewoners vergroot. Dit sluit aan op het doel van het project: aantonen dat zonne-energie opwekken in je eigen achtertuin ook samen kan gaan met een prachtig park. 
 

Lodewijk Hoekstra zet de eerste schop in het zand.
 

Solarpark de Kwekerij

Solarpark de Kwekerij  is ontwikkeld door Gaby en Ton Koenders van NL Solarpark de Kwekerij BV samen met Lodewijk Hoekstra en Nico Wissing van NL GreenLabel; Sunwatt BV, onderdeel van Willem-Bernard Investeringsmaatschappij, en energiecoöperatie Qurrent. Vanuit gemeente Bronckhorst en de provincie Gelderland is volop medewerking verleend. Behalve grootschalige duurzame energie opwekking heeft het park een wereldprimeur: een toegankelijk landschappelijk park met wadi’s, speel- en wandelgelegenheden, bloemrijke grasvelden en bijzondere bomen.


B&W Energy
Nederland B.V. heeft in samenwerking met toeleveranciers en de initiatiefnemers het hoogwaardige PhotoVoltaïsche zonnesysteem in het park in detail samengesteld. SolarWorld levert de 285Wp zonnepanelen, SolarEdge de omvormers met optimizers en Schletter de onderconstructie. B&W Energy neemt de planning, montage en installatie voor zijn rekening. 
 

Deel dit artikel