Burgerinitiatieven helpen Drechtsteden bij verduurzamen openbare ruimte
De sessie gaat in op de bevindingen van onderzoeksproject Smart Urban Green dat wordt uitgevoerd in zes Europese regio's, waaronder de gemeente Drechtsteden in Nederland. Achtergrond is de European Landscape Convention (ELC 2000) die gaat over het beheer en bescherming van alledaagse (stedelijke) landschappen. Voor de Drechtsteden is nagegaan welke elementen centraal dienen te staan in duurzame stedelijke landschappen en is in een dialoog ingegaan op de wijze waarop burgers, lokale overheden en bedrijven kunnen samenwerken in zogenoemde transitie-experimenten.
Burgerinitiatieven in de Drechtsteden, met name in Dordrecht, zetten door het onderzoek in op publieke plekken waar ruimte is voor sociale activiteiten, bijvoorbeeld door het inrichten van groene ontmoetingsplekken. De initiatieven moeten er ook voor zorgen dat de ecologische veerkracht van het gebied wordt versterkt door de openbare ruimte aan te passen aan klimaatveranderingen. De klassieke bestuursstijl van de gemeente, het met name samenwerken van de gemeente met ontwikkelaars, is veranderd naar een stijl waarbij burgerinitiatieven meer tot ontplooiing komen. Verschillende wijkinitiatieven zijn inmiddels uitgevoerd. In het Sterrenburgpark in Dordrecht is een nieuwe groenzone aangelegd. Door verschillende andere projecten aan te laten sluiten op het park moet er uiteindelijk een groen-blauwe long van de stad ontstaan.
Matthijs Hisschemöller komt tijdens het Verbindingsfestival meer vertellen over Smart Urban Green. Hij is sinds 2015 verbonden aan onderzoeksinstituut DRIFT (Erasmus Universiteit) en was daarvoor universitair hoofddocent Milieubeleid bij het Instituut voor Milieuvraagstukken (VU). Centraal in zijn werk staat participatie en de benutting van kennis uit verschillende bronnen in de transitie naar duurzaamheid op terreinen als energie, de duurzame stad en water.
Bekijk het programma van het Verbindingsfestival en meld je gratis aan!
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Mijn Plek: Het Koopmansplein in Assen
24 apr om 08:46 uurDiane Schepers draagt vanuit haar functie als adviseur klimaatadaptatie, riolering en stedelijk water al…
Klimaatadaptieve stad begint in eigen tuin
16 apr om 12:10 uurOldenzaal wil groener worden en roept inwoners op om mee te doen. Met de Groenblauwe Tuinsubsidie kunnen…
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…