Deze retentiedaken voorkomen overlast van hemelwater
Al in de jaren 90 kwam Optigroen als eerste met een Retentiedak-oplossing op de markt. Het systeem zorgt voor een enorme vertraging van hemelwaterafvoer via de dakbegroeiing. Het systeem bestond uit een zogenaamde Drossel. Deze gepatenteerde Drossel doet niks anders dan het ‘afknijpen’ van de hemelwaterafvoer in de dakbegroeiing. Het vernuftige zit hem in de afstroomtijd en de liters per seconde die in deze periode mogen afgevoerd worden.
Een standaard Sedumdak doet niet veel aan waterberging. Met de berging in een standaard dakbegroeiing kan een waterbeheerder niet zo heel veel, omdat het niet duidelijk is of de bergingscapaciteit beschikbaar is op het moment dat het nodig is, bijvoorbeeld voor of tijdens een piekbui.
Daarom heeft Optigroen het Retentiedak verder doorontwikkeld en maken ze nu gebruik van de WRB Retentieboxen. Dit zijn thermisch stabiele boxen van 85 of 150 mm hoog en kunnen het hemelwater echt bergen conform de wateropgave van de waterbeheerder. In combinatie met de Optigroen Drossel kan de berging binnen de stelde tijd, vaak 24, 48 of 72 uur, weer ter beschikking staan.
Nog slimmer waterbeheer
De prijswinnende innovatie ‘Smart Flow Control’ van Optigroen is een weerdata gestuurde klep op het dak die het hemelwater in de WRB Retentieboxen kan bergen of afvoeren op het moment dat er meer neerslag voorspeld wordt dan er aan bergingscapaciteit is. Dit voor nog beter wateroverlast en maakt het gebouw en de kavel hoosbui-proof.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Hoe krijg je een bedrijvenpark honderd procent circulair?
31 mei om 13:37 uurMet Artificial Intelligence kan veel meer dan parkeerbeheer
22 mei om 13:03 uurArtificial Intelligence (AI) is allang geen ver-van-ons-bed-show…
Klimaatscores helpen Tilburg verduurzamen
11 mei om 13:56 uurZaanstad maait natuurlijkvriendelijker en biodivers
10 mei om 19:53 uurSmart City: ‘de trein is nog niet in volle gang’
4 mei om 14:07 uurEnschede voert proef uit met fietsvlonder
15 apr om 17:00 uurEnschede is half april een proef gestart met een fietsvlonder. Op deze manier test de gemeente of er behoefte…