Joods monument Philip Frankplein Haarlem
Het Philip Frankplein is vernoemd naar een Haarlemse rabbijn, opperrabijn van Noord-Holland, die in de Tweede Wereldoorlog op 32-jarige leeftijd voor een vuurpeloton in de duinen van Overveen werd geëxecuteerd. In de nabijheid van het plein stond vroeger de oude Synagoge, het hart van vooroorlogs joods Haarlem. Het monument en de nieuwe inrichting komen voort uit een verzoek van de Joodse gemeenschap en zijn tot stand gekomen in participatie met omwonenden, het Teylers Museum, de Philharmonie, het hofje de Bakenesserkamer, de Historische vereniging Haerlem en de stichting Joods Monument Haarlem.
Herdenkingsmuur op transformatorhuis
Aanleiding voor de herinrichting is de bouw van een nieuw transformatorhuis aan de noordzijde van het plein door Alliander. Het monument wordt op initiatief van de Stichting Joods Monument Haarlem aangebracht op een van de muren van een nieuw transformatorhuisje op het pleintje. In het metselwerk worden met natuursteen de contouren van een Joodse Synagoge aangegeven.
Symbolisch graf
De gaten in het metselwerk worden nog gevuld met onder meer acht natuurstenen platen waarop de namen zijn aangebracht van de 710 Haarlemse Joden die naar de vernietigingskampen werden afgevoerd. Maar niet alleen hun namen, ook de geboortedatum en -datum en -plaats van overlijden van deze gedeporteerde Haarlemmers worden vermeld. De Stichting wil de slachtoffers zo een symbolisch graf geven, zodat deze Haarlemse joden niet worden vergeten en nabestaanden de kans en de ruimte krijgen om hen te herdenken. Het gedenkteken is ontworpen door Haarlemmer Patrick van der Vegt.
Het monument moet eind februari klaar zijn, maar de officiële onthulling staat pas voor augustus of september volgend jaar op het programma. Verder krijgt het plein bomen, gevelbeplanting en nieuwe verlichting.
Bron: Joods Haarlem
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Focus op: exposanten Vakbeurs Openbare Ruimte uitgelicht
22 sep om 11:31 uurStraatmeubilair zorgt voor de beleving van de openbare ruimte in een stedelijke omgeving
26 sep om 08:59 uurVan een centrum van de buurt naar een centrum op stedelijk niveau, dat was het streven van de transformatie van…
Elektrakast zorgt voor historisch tintje in vernieuwd dorpshart Teteringen
25 sep om 09:27 uurHet dorpshart van het Brabantse Teteringen is getransformeerd van een verhard plein naar een park. Het oude…
Biind Magazine over integrale gebiedsontwikkeling
25 sep om 08:56 uurLees het magazine gratis in onze bibliotheek.
Van Grunsvenplein in Heerlen van grauw en leeg naar groen en levendig
23 sep om 15:56 uurHet grauwe en lege Burgemeester Van Grunsvenplein in Heerlen moest worden getransformeerd naar een samenhangend…