Onderdoorgang station Almere Buiten krijgt panoramadak

vrijdag 9 juli 2021
Nog even en dan drijft er een wolkenlucht boven je hoofd in de onderdoorgang van Station Almere Buiten. Social design-bureau Arttenders en kunstenaarscollectief VeniVidiMultiplex ontwierpen een lichtinstallatie voor de onderdoorgang die een unieke en functionele beleving maakt van het Stationsgebied en tegelijkertijd bijdraagt aan het gevoel van veiligheid. Op 2 juli onthulde wethouder Hilde van Garderen het ontwerp op locatie.

Social design: waar veiligheid en ontwerp elkaar ontmoeten
De gemeente Almere was op zoek naar een manier om meer verbinding te creëren tussen de wijken aan weerszijde van het station, het gevoel van veiligheid in de onderdoorgang te vergroten én tegelijkertijd een uniek visitekaartje voor Station Almere Buiten te ontwerpen. Deze wensen zijn onderdeel van een grotere aanpak van het stationsgebied. Social design-bureau Arttenders ging de uitdaging aan. Een uitgebreid onderzoek naar de wijk, de gebruikers en de belangen van de diverse stakeholders in het stationsgebied vormde het vertrekpunt van het ontwerptraject.

“Social designers ontwerpen met de samenleving in het achterhoofd. Het ontwerp moet gebruikers met tegenstrijdige wensen [zoals bedrijven, steden en bewoners] samenbrengen en lost tegelijkertijd een sociaal vraagstuk op. In dit proces vertalen wij een vraagstuk direct naar een concrete oplossing, die er ook nog eens super bijzonder uitziet. Zo maken we een langdurige en blijvende impact.” aldus Faye Ellen, medeoprichter van Arttenders.

 

Voor en met de Buitenaar

Om ervoor te zorgen dat het nieuwe ontwerp voor het station voldoet aan de wensen en eisen van bewoners én stakeholders is een groot aantal sleutelfiguren betrokken tijdens het ontwerpproces. Onder andere een selecte groep lokale ‘Buitenaren’, NS, Prorail, gemeente Almere, en de ondernemersvereniging werden in verschillende stadia geraadpleegd.

 

Daarnaast werd Almeers ontwerptalent opgeroepen hun interesse te tonen om samen met Arttenders een creatief concept uit te werken voor dit vraagstuk in een Call for Interest. “De samenwerking met een kunstenaar is de kers op de taart van onze ontwerpaanpak. Arttenders geeft eerst de strategische en functionele kaders vorm, waarna we samen met de kunstenaar een artistiek concept ontwikkelen als antwoord op een functionele vraag. Zo krijgt het werk een unieke identiteit en verhaal, die speciaal voor deze plek ontworpen is.” Aldus Faye Ellen. Twee conceptteams, een met Daniel Stroomer (NasePop) en een met collectief Venividimultiplex, maakten een voorstel. Het ontwerp ‘LichtLucht’ van Arttenders en VeniVidiMultiplex werd geselecteerd als beste ontwerp.

Met LichtLucht worden de twee spooronderdoorgangen met elkaar verbonden en omgetoverd tot een echte eyecatcher die de verdeling tussen de wijkdelen zal overbruggen. “Met lichtinstallatie LichtLucht brengen we het frisse gevoel van de buitenlucht terug naar station Almere Buiten en verlichten we de hele station onderdoorgang, inclusief de donkerste delen. LichtLucht is een interactief lichtkunstwerk, geïnspireerd, aangestuurd en gevoed door de natuur. Middels een dynamische programmering over led-lijnen kunnen we een helderblauwe lucht met witte wolken tonen, maar ook onweer, een zonsondergang of een sterrenhemel. Zo is ieder bezoek aan het station een bijzondere ervaring.” aldus Joost van Bergen van Venividimultiplex (en tevens Almeerder).

Stedelijke vernieuwing Almere Buiten Centrum
LichtLucht is onderdeel van een grotere ambitie van Almere Buiten Centrum. Hilde van Garderen, wethouder Stedelijke Vernieuwing: Ik ben er trots op dat dit ontwerp voor de spooronderdoorgang onderdeel is van de stedelijke vernieuwing van Centrum Almere Buiten. Samen met lokale partners werken we hard aan de opgave het centrum weer aantrekkelijk en toekomstbestendig te maken voor bewoners, ondernemers en bezoekers. En met dit unieke ontwerp wordt het centrum zeker weer een stuk aantrekkelijker.”

In lijn met deze plannen wordt ook het speelkunstwerk Baltimore Bend ontwikkeld door Arttenders in samenwerking met Studio Spass. Na de publieksstemming voor het ontwerp op het Baltimoreplein wordt er achter de schermen hard gewerkt aan de technische uitwerking en kan er naar verwachting vanaf begin 2022 geklommen, geklauterd en gespeeld worden.

Gemeente Almere is ervan overtuigd dat de combinatie van stedelijke ontwikkeling en social design – zoals speelkunstwerk Baltimore Bend en lichtinstallatie LichtLucht – dé manier is om van Centrum Almere Buiten weer een aantrekkelijke en toekomstbestendige bestemming te maken.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers

19 apr om 19:41 uur

Eindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…

Lees verder »
descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

23 feb om 11:20 uur

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…

Lees verder »
descriptionArtikel

De ideale samenruimte vraagt om een andere kijk

3 feb om 10:42 uur

Het leven speelt zich grotendeels buitenshuis af, overal waar mensen samenkomen. Deze samenruimtes zijn goed…

Lees verder »
eee
descriptionArtikel

Groene oase maakt van Raalte weer een stralend dorpshart

21 jan om 16:03 uur
Het centrum van Raalte heeft een metamorfose ondergaan. Het is getransformeerd van een versteende omgeving naar…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Verduurzamen van de buitenruimte met groen, blauw én grijs

18 jan om 12:07 uur
Bij het ontwerpen, realiseren en in stand houden van de openbare ruimte is veel aandacht voor verduurzaming. Dit…
Lees verder »

De Gedenktuin; een plek waar kinderen kunnen spelen, ontdekken en herdenken

9 jan om 11:43 uur

Ons hart gaat sneller kloppen als we mogen samenwerken, als er aandacht is voor vorm, materiaal, kleur en…

Lees verder »