Reflecterende trottoirbanden

dinsdag 24 november 2015
timer 3 min
In de gemeente Sudwest-Fryslân zijn onlangs reflecterende trottoirbanden geplaatst, een primeur. De stoepranden zijn een product van vd Bosch Beton uit Almelo.

De unieke reflectie wordt bereikt door middel van een strook op de trottoirbanden. De strook bestaat uit kleine glaspareltjes. Deze glasparels zorgen voor een sterke retroreflectie.
 

Witheid is iets anders dan refelctie

V.d. Bosch Beton was op zoek naar een manier om betonbanden en hierdoor ook de rijbaan, nog beter zichtbaar te maken. Een “update” van de bestaande reflecterende banden bleek de oplossing te zijn. De witte natuurlijke steenslag in de deklaag van de RWS-banden is alom bekend. Hierdoor reflecteert een witte band overdag prima, maar v.d. Bosch Beton b.v. was op zoek naar super reflectie die juist in het donker de weggebruikers de weg wijst. “Dat hebben we gevonden in de toepassing van deze nieuwe uitvoering”, aldus Berry Mullink van v.d. Bosch Beton. “Witheid is immers iets anders dan reflectie. Bij reflectie praat je over het terugkaatsen/retro reflecteren van het licht van (auto)lampen, iets wat o.a. speelt op de openbare weg. Kortom een optimale benutting van het effect van koplampen, waardoor een besparing op straatverlichting mogelijk is”, vervolgt hij. De reflectiewaarde van deze Lumencolor Line Rijkswaterstaat trottoirbanden is ruim vijf maal hoger dan de norm voor reflectie van wegdekmarkering.


De toegepaste parels van rond één millimeter zijn aan v.d. Bosch Beton geleverd door Coateq. Dit bedrijf is exclusief importeur van de wegmarkeringsproducten van Swarco en in die hoedanigheid heeft ze kennis van reflectie d.m.v. glasparels. In 2013 is v.d. Bosch Beton in contact gekomen met dhr. Van Leeuwen van Coateq. Op advies van Coateq zijn speciale Swarco hoog-index-parels in combinatie met een hoogwaardig vulmiddel toegepast voor de Lumencolor Line. Een unieke productietechniek, ontwikkeld door v.d. Bosch Beton, heeft tot een bijzonder resultaat geleid. Zij is hiermee de eerste producent in Europe en wellicht wereldwijd die een hoog reflecterend betonproduct kan aanbieden: de reflectiewaarden zijn tot een factor 5 hoger dan wat minimaal vereist is voor belijning in Nederland.
 

Geen lichtvervuiling

De positie van de glasparels is zodanig gekozen dat zij niet of nauwelijks onderhevig zijn aan slijtage of vervuiling. Goede zichtbaarheid en daarmee veiligheid wordt hiermee, door de retro reflecterende werking van de glasparels, duurzaam gecreëerd. Alleen als er een auto langskomt, kaatst de streep licht terug. Is er geen verkeer? Dan is het gewoon donker. Zo wordt er geen lichtvervuiling gecreëerd. Daarnaast zijn de banden deels geproduceerd met secundaire grondstoffen. Dat wil zeggen dat 50 procent van de grove fractie groter dan vier millimeter in de onderbeton is vervangen door betongranulaat (gerecycled beton). Deze banden worden daardoor geleverd onder het certificaat van (ECOTON) milieukeur. Ook op deze manier draagt Súdwest-Fryslân, met dit project, als Millennium Gemeente een steentje bij aan een beter milieu.

 

Meer artikelen met dit thema

Een slimme stad, hoe doe je dat?

11 mei om 16:04 uurtimer2 min
Yvonne Kemmerling is voorzitter van de Future City Foundation, een organisatie die zich bezighoudt met…
Lees verder »

Ruinen zet met kwaliteitsimpuls centrum weer op de kaart

10 mei om 13:13 uur
Ruinen weer op de kaart met een bruisend en vitaal centrum. Met deze doelstelling is gemeente De Wolden, waar…
Lees verder »

Interactieve fontein in Leuven zorgt voor spectaculaire watershow

10 mei om 09:47 uurtimer2 min
Rots Maatwerk heeft in opdracht van de Belgische stad Leuven een interactieve fontein aangelegd op het H.…
Lees verder »

Wormer heeft speellocatie met recyclebare onderplaten

4 mei om 15:48 uurtimer2 min
NOVUM Nederland is totaalleverancier van speel- en sporttoestellen. Samen met het zusterbedrijf Prokuru heeft het…
Lees verder »

Apeldoornse klimaatstraat is gereed

23 apr om 08:00 uurtimer2 min
De klimaatstraat in Apeldoorn is gereed. Zo is er een Marktstroom door het centrum, een wadi en meer groen in het…
Lees verder »

Stappenplan klimaatadaptie en energietransitie

22 apr om 08:00 uurtimer4 min
In 4 stappen een uitvoeringsplan voor klimaatadaptatie en energietransitie. Tijdens het opstellen van een…
Lees verder »

Omgevingsvisie gemeente Assen; groen, toegankelijk, ontspannen en veilig

14 apr om 08:00 uurtimer2 min
Het college van B&W van de gemeente Assen heeft de Omgevingsvisie 2040 gepresenteerd. Het doel is om wat Assen…
Lees verder »

Park Vijfsluizen in Vlaardingen showcase van een klimaatadaptieve woonwijk

12 apr om 08:00 uurtimer3 min
In het oosten van Vlaardingen werkt projectontwikkelaar Heijmans aan Park Vijfsluizen. In deze woonwijk staan de…
Lees verder »