Resultaten OVL-monitor gepresenteerd tijdens nieuwjaarsreceptie

vrijdag 21 januari 2022
timer 4 min
Op 19 januari werd de nieuwjaarsreceptie gehouden van OVLNL/Igov. Net als vorig jaar een digitaal feestje. OVLNL-voorzitter Arthur Klink blikte terug en keek vooruit op het komende jaar. Daarnaast werden door Daaf de Kok en Beatrijs Oerlemans de resultaten gedeeld van de OVL-monitor.

Klink benadrukte dat er ondanks alle problemen door het coronavirus de nodige lichtpuntjes waren in 2021. “De dagen, weken en maanden lijken ongemerkt voorbij te gaan door alle beperkingen. Maar toch is er het afgelopen jaar weer veel gebeurd in onze branche. Vorig jaar beloofde ik dat we ons op opleidingen zouden gaan richten. Een jaar later zijn we begonnen met de OVLNL Academy met als drijvende kracht Ruben van Bochove, met de kennis-top van de branche als docent en een groep cursisten die binnenkort de volledige opleiding afronden”, vertelt Klink trots.

In 2021 zou er ook worden doorgepakt op de thema’s duurzaamheid, participatie en veiligheid. Klink: "In het afgelopen jaar is het netwerk maatschappij onder bezielende leiding van Daaf de Kok en met grote betrokkenheid van Beatrijs Oerlemans gestart met een tweetal opdrachten. Het maken van een beoordelingsrichtlijn op basis van de Europese norm NEN-EN 45554 over de mogelijkheden van reparatie, hergebruik en upgraden van elektrische apparaten. Deze beoordelingsrichtlijn geeft de OVL-branche een concreet en praktisch instrument om te sturen op meer circulariteit. En het netwerk gaat aan de slag met het maken van update van de publicatie Armaturen en MKI en de publicatie Circulariteit”, aldus Klink.

‘Indringende reacties’

Wat het thema veiligheid betreft, is de publicatie Elektrische Veiligheid OVL tot stand gekomen. “Een bijzondere prestatie van de IGOV-werkgroep omdat er door de complexiteit veel onduidelijkheid en misverstanden bleken in het speelveld van juridische en normatieve aspecten. Getuige ook de indringende reacties op de ter visielegging. De publicatie verschaft inzicht in de materie en geeft handvatten om beleid te formuleren wat de veiligheid van de OVL installatie en daarmee de veiligheid van de weggebruiker en installateur ten goede komt. En als bijvangst hebben we het overleg met Netbeheer Nederland weer kunnen aanzwengelen”, legt Klink uit.

Verschillen

Na de toespraak van Klink was het tijd voor de resultaten van de OVL-monitor 2021. De monitor ging dit jaar met name over inkoop en aanbesteding. In totaal reageerden 53 personen vanuit de marktpartijen en 89 respondenten vanuit de overheid. “Wat je ziet is dat bij de overheden energiebesparing, lichthinder en circulariteit al zes jaar worden genoemd als belangrijkste maatschappelijke trends. Bij de marktpartijen zijn de trends dezelfde, alleen in een andere volgorde. Daar staat circulariteit op 2 en lichthinder op 3”, begon Oerlemans uit te leggen. “Wat vooral opvalt is de positie van smart city. Deze stond vorig jaar op nummer 2 en nu op nummer 7. Ook bij de technische ontwikkelingen wordt smart city al vijf jaar op nummer één. Dat was dus in 2017 ook al zo. Het blijft een belofte die nog niet is waargemaakt. Het is ook opvallend dat bij de overheden het thema niet hoog scoort. Daarnaast is het opvallend dat volgens de marktpartijen een gebrek aan kennis zorgt dat innovaties niet tot stand komen”, aldus Oerlemans.

ovl monitor
Een ander opvallend feit is dat marktpartijen meer struggelen met de aanbestedingsregels dan de overheden. “Overheden zijn tevreden over het niveau van de aanbestedingen. Bij de marktpartijen ligt dat anders. Bij overheden vindt 29 procent van de respondenten het niveau van de aanbestedingen van hoog niveau zijn. Bij de marktpartijen vindt niemand van de respondenten het niveau hoog en 41 procent vindt het niveau zelfs laag. Het blijkt toch een bron van irritatie te zijn. Daarom is het goed dat vanuit OVLNL aandacht is voor het onderwerp om overheden en marktpartijen dichter bij elkaar te brengen”, lichtte Oerlemans de resultaten toe. Vervolgens werd de receptie afgesloten met een vijftal vragen over de monitor onder leiding van quizmaster Daaf de Kok en kon er naderhand digitaal getoost worden op het nieuwe jaar.

In de eerste editie van Straatbeeld een uitgebreid artikel over de resultaten van de OVL-monitor.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Een échte Bossche bol op Vakbeurs Ruimte en Licht

1 jun om 15:53 uur
Een traditie, dat gastvrije Brabantse onthaal. Zodra u de stand van Normec Rei-Lux bezoekt is de eerste vraag: “…
Lees verder »
descriptionArtikel

Hoe krijg je een bedrijvenpark honderd procent circulair?

31 mei om 13:37 uur
Hoewel bedrijventerreinen vaak aan de rand van de stad liggen, zijn het plekken waar inwoners veel tijd…
Lees verder »
descriptionArtikel

Lichtontwerp Atelier wil vakgebied beter op de kaart zetten

24 mei om 08:00 uur

Het Lichtontwerp Atelier van OVLNL wil het vakgebied licht in de openbare ruimte beter op de kaart zetten en…

Lees verder »

Innolumis vindt nieuwe assemblagepartner in Groningen

4 mei om 16:09 uur

Het sociaal ontwikkelbedrijf van de gemeente Groningen, iederz, is de nieuwe assemblagepartner van Innolumis…

Lees verder »
descriptionArtikel

Data is goud waard bij beheer openbare verlichting

3 mei om 14:44 uur
Slimme openbare ruimte gaat verder dan stipjes op de kaart zetten en projecten uitzetten. Het begint met de basis…
Lees verder »

Verlichting die dag en nacht opvalt

26 jan om 14:12 uur
Smart Jalousie is een elegant verlichtingsarmatuur die zowel overdag als 's nachts opvalt.
Lees verder »
descriptionArtikel

Hoe maak je als fabrikant de circulariteit van je product inzichtelijk?

23 jan om 16:22 uur
Circulariteit is de trend en blijft dat ook nog wel even, ook in de wereld van de openbare verlichting. De…
Lees verder »
descriptionArtikel

De toegevoegde waarde van de vakbeurs

18 jan om 12:41 uur
Wat voegt de aanwezigheid op een vakbeurs werkelijk toe voor een exposant? Met welk doel staat hij er, wat haalt-…
Lees verder »