Resultaten OVL-monitor gepresenteerd tijdens nieuwjaarsreceptie

vrijdag 21 januari 2022
timer 4 min
Op 19 januari werd de nieuwjaarsreceptie gehouden van OVLNL/Igov. Net als vorig jaar een digitaal feestje. OVLNL-voorzitter Arthur Klink blikte terug en keek vooruit op het komende jaar. Daarnaast werden door Daaf de Kok en Beatrijs Oerlemans de resultaten gedeeld van de OVL-monitor.

Klink benadrukte dat er ondanks alle problemen door het coronavirus de nodige lichtpuntjes waren in 2021. “De dagen, weken en maanden lijken ongemerkt voorbij te gaan door alle beperkingen. Maar toch is er het afgelopen jaar weer veel gebeurd in onze branche. Vorig jaar beloofde ik dat we ons op opleidingen zouden gaan richten. Een jaar later zijn we begonnen met de OVLNL Academy met als drijvende kracht Ruben van Bochove, met de kennis-top van de branche als docent en een groep cursisten die binnenkort de volledige opleiding afronden”, vertelt Klink trots.

In 2021 zou er ook worden doorgepakt op de thema’s duurzaamheid, participatie en veiligheid. Klink: "In het afgelopen jaar is het netwerk maatschappij onder bezielende leiding van Daaf de Kok en met grote betrokkenheid van Beatrijs Oerlemans gestart met een tweetal opdrachten. Het maken van een beoordelingsrichtlijn op basis van de Europese norm NEN-EN 45554 over de mogelijkheden van reparatie, hergebruik en upgraden van elektrische apparaten. Deze beoordelingsrichtlijn geeft de OVL-branche een concreet en praktisch instrument om te sturen op meer circulariteit. En het netwerk gaat aan de slag met het maken van update van de publicatie Armaturen en MKI en de publicatie Circulariteit”, aldus Klink.

‘Indringende reacties’

Wat het thema veiligheid betreft, is de publicatie Elektrische Veiligheid OVL tot stand gekomen. “Een bijzondere prestatie van de IGOV-werkgroep omdat er door de complexiteit veel onduidelijkheid en misverstanden bleken in het speelveld van juridische en normatieve aspecten. Getuige ook de indringende reacties op de ter visielegging. De publicatie verschaft inzicht in de materie en geeft handvatten om beleid te formuleren wat de veiligheid van de OVL installatie en daarmee de veiligheid van de weggebruiker en installateur ten goede komt. En als bijvangst hebben we het overleg met Netbeheer Nederland weer kunnen aanzwengelen”, legt Klink uit.

Verschillen

Na de toespraak van Klink was het tijd voor de resultaten van de OVL-monitor 2021. De monitor ging dit jaar met name over inkoop en aanbesteding. In totaal reageerden 53 personen vanuit de marktpartijen en 89 respondenten vanuit de overheid. “Wat je ziet is dat bij de overheden energiebesparing, lichthinder en circulariteit al zes jaar worden genoemd als belangrijkste maatschappelijke trends. Bij de marktpartijen zijn de trends dezelfde, alleen in een andere volgorde. Daar staat circulariteit op 2 en lichthinder op 3”, begon Oerlemans uit te leggen. “Wat vooral opvalt is de positie van smart city. Deze stond vorig jaar op nummer 2 en nu op nummer 7. Ook bij de technische ontwikkelingen wordt smart city al vijf jaar op nummer één. Dat was dus in 2017 ook al zo. Het blijft een belofte die nog niet is waargemaakt. Het is ook opvallend dat bij de overheden het thema niet hoog scoort. Daarnaast is het opvallend dat volgens de marktpartijen een gebrek aan kennis zorgt dat innovaties niet tot stand komen”, aldus Oerlemans.

ovl monitor
Een ander opvallend feit is dat marktpartijen meer struggelen met de aanbestedingsregels dan de overheden. “Overheden zijn tevreden over het niveau van de aanbestedingen. Bij de marktpartijen ligt dat anders. Bij overheden vindt 29 procent van de respondenten het niveau van de aanbestedingen van hoog niveau zijn. Bij de marktpartijen vindt niemand van de respondenten het niveau hoog en 41 procent vindt het niveau zelfs laag. Het blijkt toch een bron van irritatie te zijn. Daarom is het goed dat vanuit OVLNL aandacht is voor het onderwerp om overheden en marktpartijen dichter bij elkaar te brengen”, lichtte Oerlemans de resultaten toe. Vervolgens werd de receptie afgesloten met een vijftal vragen over de monitor onder leiding van quizmaster Daaf de Kok en kon er naderhand digitaal getoost worden op het nieuwe jaar.

In de eerste editie van Straatbeeld een uitgebreid artikel over de resultaten van de OVL-monitor.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Aandacht voor 'Het ontwerp van het avondbeeld tijdens Vakbeurs Ruimte & Licht

20 mei om 13:57 uurtimer3 min
Kunstlicht is bepalend voor het avondbeeld van de openbare ruimte. Toch wordt er vaak pas laat in het proces over…
Lees verder »
descriptionArtikel

Duurzame verlichting op de Floriade

16 mei om 13:34 uurtimer2 min
De openbare ruimte van het Floriadeterrein doet vanaf 14 april 2022 een half jaar dienst als…
Lees verder »
descriptionArtikel

Lichtprofessionals komen samen op Vakbeurs Ruimte & Licht

9 mei om 23:56 uurtimer2 min
Op 2 juni komen honderden lichtprofessionals in Expo Houten samen om kennis te delen, inspiratie op te doen en…
Lees verder »
flash_onNieuws

Slimme verlichting bij Cruyff Court in Haarlem-Oost

25 apr om 20:23 uurtimer2 min
Onlangs heeft Modernista de gemeente Haarlem geadviseerd bij de verlichting van het Cruyff Court in Haarlem-Oost.…
Lees verder »
flash_onNieuws

Noordoostpolder winnaar Light Challenge 2021

19 apr om 10:51 uurtimer4 min
Team Noordoostpolder heeft de Light Challenge 2021 gewonnen. Teams Amsterdam en Almere bezetten de tweede en derde…
Lees verder »
flash_onNieuws

Dordrecht heeft primeur met circulair inkopen armaturen

18 apr om 21:02 uurtimer2 min
2022 ging goed van start: in januari rondden de drie Drechtsteden Alblasserdam, Sliedrecht en Dordrecht een…
Lees verder »
flash_onNieuws

OVLNL brengt Technisch Vakblad Openbare Verlichting uit

14 apr om 16:01 uurtimer3 min
OVLNL, de branchevereniging voor mensen werkzaam in de openbare verlichting, brengt vanaf dit jaar per kwartaal…
Lees verder »
flash_onNieuws

Sfeervol stadspark in Almere

13 apr om 09:44 uurtimer3 min
Binnensteden moeten meer ruimte bieden aan water en natuur, om te anticiperen op de effecten van…
Lees verder »