Resultaten OVL-monitor gepresenteerd tijdens nieuwjaarsreceptie

vrijdag 21 januari 2022
timer 4 min
Op 19 januari werd de nieuwjaarsreceptie gehouden van OVLNL/Igov. Net als vorig jaar een digitaal feestje. OVLNL-voorzitter Arthur Klink blikte terug en keek vooruit op het komende jaar. Daarnaast werden door Daaf de Kok en Beatrijs Oerlemans de resultaten gedeeld van de OVL-monitor.

Klink benadrukte dat er ondanks alle problemen door het coronavirus de nodige lichtpuntjes waren in 2021. “De dagen, weken en maanden lijken ongemerkt voorbij te gaan door alle beperkingen. Maar toch is er het afgelopen jaar weer veel gebeurd in onze branche. Vorig jaar beloofde ik dat we ons op opleidingen zouden gaan richten. Een jaar later zijn we begonnen met de OVLNL Academy met als drijvende kracht Ruben van Bochove, met de kennis-top van de branche als docent en een groep cursisten die binnenkort de volledige opleiding afronden”, vertelt Klink trots.

In 2021 zou er ook worden doorgepakt op de thema’s duurzaamheid, participatie en veiligheid. Klink: "In het afgelopen jaar is het netwerk maatschappij onder bezielende leiding van Daaf de Kok en met grote betrokkenheid van Beatrijs Oerlemans gestart met een tweetal opdrachten. Het maken van een beoordelingsrichtlijn op basis van de Europese norm NEN-EN 45554 over de mogelijkheden van reparatie, hergebruik en upgraden van elektrische apparaten. Deze beoordelingsrichtlijn geeft de OVL-branche een concreet en praktisch instrument om te sturen op meer circulariteit. En het netwerk gaat aan de slag met het maken van update van de publicatie Armaturen en MKI en de publicatie Circulariteit”, aldus Klink.

‘Indringende reacties’

Wat het thema veiligheid betreft, is de publicatie Elektrische Veiligheid OVL tot stand gekomen. “Een bijzondere prestatie van de IGOV-werkgroep omdat er door de complexiteit veel onduidelijkheid en misverstanden bleken in het speelveld van juridische en normatieve aspecten. Getuige ook de indringende reacties op de ter visielegging. De publicatie verschaft inzicht in de materie en geeft handvatten om beleid te formuleren wat de veiligheid van de OVL installatie en daarmee de veiligheid van de weggebruiker en installateur ten goede komt. En als bijvangst hebben we het overleg met Netbeheer Nederland weer kunnen aanzwengelen”, legt Klink uit.

Verschillen

Na de toespraak van Klink was het tijd voor de resultaten van de OVL-monitor 2021. De monitor ging dit jaar met name over inkoop en aanbesteding. In totaal reageerden 53 personen vanuit de marktpartijen en 89 respondenten vanuit de overheid. “Wat je ziet is dat bij de overheden energiebesparing, lichthinder en circulariteit al zes jaar worden genoemd als belangrijkste maatschappelijke trends. Bij de marktpartijen zijn de trends dezelfde, alleen in een andere volgorde. Daar staat circulariteit op 2 en lichthinder op 3”, begon Oerlemans uit te leggen. “Wat vooral opvalt is de positie van smart city. Deze stond vorig jaar op nummer 2 en nu op nummer 7. Ook bij de technische ontwikkelingen wordt smart city al vijf jaar op nummer één. Dat was dus in 2017 ook al zo. Het blijft een belofte die nog niet is waargemaakt. Het is ook opvallend dat bij de overheden het thema niet hoog scoort. Daarnaast is het opvallend dat volgens de marktpartijen een gebrek aan kennis zorgt dat innovaties niet tot stand komen”, aldus Oerlemans.

ovl monitor
Een ander opvallend feit is dat marktpartijen meer struggelen met de aanbestedingsregels dan de overheden. “Overheden zijn tevreden over het niveau van de aanbestedingen. Bij de marktpartijen ligt dat anders. Bij overheden vindt 29 procent van de respondenten het niveau van de aanbestedingen van hoog niveau zijn. Bij de marktpartijen vindt niemand van de respondenten het niveau hoog en 41 procent vindt het niveau zelfs laag. Het blijkt toch een bron van irritatie te zijn. Daarom is het goed dat vanuit OVLNL aandacht is voor het onderwerp om overheden en marktpartijen dichter bij elkaar te brengen”, lichtte Oerlemans de resultaten toe. Vervolgens werd de receptie afgesloten met een vijftal vragen over de monitor onder leiding van quizmaster Daaf de Kok en kon er naderhand digitaal getoost worden op het nieuwe jaar.

In de eerste editie van Straatbeeld een uitgebreid artikel over de resultaten van de OVL-monitor.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bewegingssensoren laten gemeente Helmond maximaal besparen

3 apr om 09:57 uur

De gemeente Helmond is al zo’n tien jaar bezig met het ‘verslimmen’ van de openbare ruimte. Op het gebied van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zó maak je impact in je eigen gemeente

25 mrt om 09:41 uur

Wil jij ook je gemeente mooier, groener en slimmer maken? Kom naar de kennissessie van Signify op 16 april in…

Lees verder »
flash_onNieuws

An ode to darkness, speciale editie van 'Scape Magazine

19 mrt om 13:32 uur

'Scape, het internationale tijdschrift voor landschapsarchitectuur en stedenbouw - wijdt een gehele editie aan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Minder is meer voor duurzame buitenruimtes

8 mrt om 09:12 uur

Een fraaie, goed ontworpen buitenruimte speelt een cruciale rol in hoe we een stad, dorp, of landelijk gebied…

Lees verder »
rrrrrrrr
descriptionArtikel

Innovatie in openbare verlichting: doorontwikkeling armaturen

20 jan om 10:00 uur
De rol van openbare verlichting in de transitie naar duurzaamheid en circulariteit is cruciaal. Het gebruik van…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Column Chantal Verspaille: Laadpalen

19 jan om 12:15 uur
Chantal Verspaille is schepen in een Vlaamse stad en schrijft regelmatig een column voor Straatbeeld. Dit keer…
Lees verder »
eeeeeeee
descriptionArtikel

Lichtmasten die de biodiversiteit bevorderen

17 jan om 11:05 uur
Valmont komt met een nieuw product op de markt genaamd LINNÉ. Dit in samenwerking met een Frans bureau voor Design…
Lees verder »
flash_onNieuws

Ledlampen moeten zebrapaden Harlingen beter zichtbaar maken

12 jan om 12:07 uur

Op initiatief van raadslid Antoinette Berkhouwer is in Harlingen een eerste zebrapad voorzien van…

Lees verder »