Station Almere Centrum en omliggende pleinen volledig vernieuwd

donderdag 16 februari 2023
In januari heeft Almere de verbouwing van station Almere Centrum en omliggende pleinen afgerond. Het station is klaar voor de groeiende reizigersstroom en de verblijfskwaliteit van de pleinen is verbeterd door toevoeging van groen. Op 1 februari was de officiële opening.

Almere is de afgelopen jaren flink aan de slag geweest met en rond het station Almere Centrum. De stationshal is ruimer gemaakt, heeft een nieuw plafond en met een mozaïekvloer een moderne uitstraling gekregen. De vloer gaat naadloos over in de openbare ruimte en de pleinen buiten het station. De twee liften in de hal zijn vernieuwd met doorzichtig glas, wat bijdraagt aan een ruimtelijk en veilig gevoel. Verder is het winkelaanbod in de stationshal uitgebreid, zijn de puien vernieuwd en de stationspiano en een kunstwerk van Peer Veneman teruggeplaatst.

Meubilair, zonnecellen en fietsenstallingen

De perrons zijn heringericht en voorzien van nieuw meubilair om meer ruimte voor de reiziger te creëren. De perronkappen zijn gerenoveerd, waarbij al het glaswerk is vervangen met glas waarin grotendeels zonnecellen zijn verwerkt. Het buizenframe is voorzien van een frisse rode verflaag en op het dak zijn bijna 1200 zonnepanelen geplaatst. Het energieverbruik is flink omlaag gebracht en er wordt nu zelf duurzame energie opgewekt.

Van het busstation zijn de plafonds over het gehele gebied vernieuwd, lekkages zijn verholpen en de verlichting is zodanig aangepast dat het verblijf op het busstation als prettiger en veiliger wordt ervaren. Naast  de stationshal en de perrons zijn twee inpandige fietsenstallingen opgeleverd, met plaats voor ruim 3.400 fietsen.

Het vernieuwde station past beter bij een grote stad met straks zo’n 300.000 inwoners. Samen met Almeerders en reizigers is een plan gemaakt en het station veranderd in een duurzaam station.

Pleinen worden stadsparken

In de stationsomgeving zijn naast aanpassingen aan de ondergrondse infrastructuur het Stationsplein en Mandelaplein volledig heringericht. Er zijn meer zitjes en plekjes om te verblijven en te ontmoeten. De ontwerpen voor beide pleinen zijn samen met Almeerders gemaakt. Veel wensen zijn erin verwerkt. De pleinen zijn groener en sfeervoller. Ook zijn de pleinen en het station overzichtelijker en beter toegankelijk voor iedereen.

Naast groen is er ook kunst te vinden in de stationsomgeving. Het lichtkunstwerk ‘Kunstwerk-Almere’ van kunstenaar Geert Mul is een fantasierijke verbeelding hoe de stad er onder water uit ziet. Het is een onderdeel van de Zeegroene Loper, de kunstroute vanaf het station tot aan het Weerwater.  

Geleidelijke overgang 

Het Mandelaplein loopt geleidelijk over in het aangrenzende park. Er zijn verschillende bomen en struiken geplaatst: meerstammig, enkelstammig, brede hogere bladerenkroon of met een lagere vertakking. Ze zullen de wind op het plein breken, maar geven het ook een sfeervolle uitstraling mee. Het nieuwe groen nodigt uit nog wat langer te blijven.

Het Stationsplein is een mooie overgang naar de winkels, scholen, kantoren en uitgaansgelegenheden in de binnenstad. Het geeft een doorkijkje naar wat de bezoeker van het nieuwe centrum te wachten staat: een aantrekkelijke, levendige en bruisende binnenstad.

bron: gemeente Almere

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

23 feb om 11:20 uur

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…

Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Verduurzamen van de buitenruimte met groen, blauw én grijs

18 jan om 12:07 uur
Bij het ontwerpen, realiseren en in stand houden van de openbare ruimte is veel aandacht voor verduurzaming. Dit…
Lees verder »

De Wenters-banken op de Winterswijkse Markt: op naar de volgende 25 jaar!

7 dec 2023

We schrijven het jaar 1998. Wim Kok was premier. Het thema van de film Titanic, gezongen door Celine Dion, was…

Lees verder »
flash_onNieuws

Utrecht wil Zuidpoort groener en gezonder maken

1 dec 2023

Meer ruimte voor fietsers en voetgangers in het steeds drukkere gebied tussen Ledig Erf en Rotsoord en omgeving…

Lees verder »
flash_onNieuws

CROW publiceert Verkenning zebrapaden

17 nov 2023

Gemeenten hanteren verschillende uitgangspunten voor het toepassen van  voetgangersoversteekplaatsen. Rond…

Lees verder »
eee
descriptionArtikel

In heel Utrecht zijn straks stukjes Domtoren te vinden

5 okt 2023
De Domtoren in Utrecht, wie kent hem niet. Het imposante gebouw wordt momenteel gerestaureerd en de stenen die van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Van Grunsvenplein in Heerlen van grauw en leeg naar groen en levendig

27 sep 2023

Het grauwe en lege Burgemeester Van Grunsvenplein in Heerlen moest worden getransformeerd naar een samenhangend…

Lees verder »
descriptionArtikel

Daag de markt uit om circulair te zijn!

23 sep 2023

Het loont voor opdrachtgevers bij de openbare ruimte om de markt uit te dagen om te komen met circulaire…

Lees verder »