Station Almere Centrum en omliggende pleinen volledig vernieuwd

donderdag 16 februari 2023
In januari heeft Almere de verbouwing van station Almere Centrum en omliggende pleinen afgerond. Het station is klaar voor de groeiende reizigersstroom en de verblijfskwaliteit van de pleinen is verbeterd door toevoeging van groen. Op 1 februari was de officiële opening.

Almere is de afgelopen jaren flink aan de slag geweest met en rond het station Almere Centrum. De stationshal is ruimer gemaakt, heeft een nieuw plafond en met een mozaïekvloer een moderne uitstraling gekregen. De vloer gaat naadloos over in de openbare ruimte en de pleinen buiten het station. De twee liften in de hal zijn vernieuwd met doorzichtig glas, wat bijdraagt aan een ruimtelijk en veilig gevoel. Verder is het winkelaanbod in de stationshal uitgebreid, zijn de puien vernieuwd en de stationspiano en een kunstwerk van Peer Veneman teruggeplaatst.

Meubilair, zonnecellen en fietsenstallingen

De perrons zijn heringericht en voorzien van nieuw meubilair om meer ruimte voor de reiziger te creëren. De perronkappen zijn gerenoveerd, waarbij al het glaswerk is vervangen met glas waarin grotendeels zonnecellen zijn verwerkt. Het buizenframe is voorzien van een frisse rode verflaag en op het dak zijn bijna 1200 zonnepanelen geplaatst. Het energieverbruik is flink omlaag gebracht en er wordt nu zelf duurzame energie opgewekt.

Van het busstation zijn de plafonds over het gehele gebied vernieuwd, lekkages zijn verholpen en de verlichting is zodanig aangepast dat het verblijf op het busstation als prettiger en veiliger wordt ervaren. Naast  de stationshal en de perrons zijn twee inpandige fietsenstallingen opgeleverd, met plaats voor ruim 3.400 fietsen.

Het vernieuwde station past beter bij een grote stad met straks zo’n 300.000 inwoners. Samen met Almeerders en reizigers is een plan gemaakt en het station veranderd in een duurzaam station.

Pleinen worden stadsparken

In de stationsomgeving zijn naast aanpassingen aan de ondergrondse infrastructuur het Stationsplein en Mandelaplein volledig heringericht. Er zijn meer zitjes en plekjes om te verblijven en te ontmoeten. De ontwerpen voor beide pleinen zijn samen met Almeerders gemaakt. Veel wensen zijn erin verwerkt. De pleinen zijn groener en sfeervoller. Ook zijn de pleinen en het station overzichtelijker en beter toegankelijk voor iedereen.

Naast groen is er ook kunst te vinden in de stationsomgeving. Het lichtkunstwerk ‘Kunstwerk-Almere’ van kunstenaar Geert Mul is een fantasierijke verbeelding hoe de stad er onder water uit ziet. Het is een onderdeel van de Zeegroene Loper, de kunstroute vanaf het station tot aan het Weerwater.  

Geleidelijke overgang 

Het Mandelaplein loopt geleidelijk over in het aangrenzende park. Er zijn verschillende bomen en struiken geplaatst: meerstammig, enkelstammig, brede hogere bladerenkroon of met een lagere vertakking. Ze zullen de wind op het plein breken, maar geven het ook een sfeervolle uitstraling mee. Het nieuwe groen nodigt uit nog wat langer te blijven.

Het Stationsplein is een mooie overgang naar de winkels, scholen, kantoren en uitgaansgelegenheden in de binnenstad. Het geeft een doorkijkje naar wat de bezoeker van het nieuwe centrum te wachten staat: een aantrekkelijke, levendige en bruisende binnenstad.

bron: gemeente Almere

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Bestemmingsplan Schinkelkwadrant-Zuid in Heerlen definitief

10 mrt om 09:55 uur
Het Schinkelkwadrant-Zuid in Heerlen transformeert van een plek met leegstaande kantoren en winkelruimtes in een…
Lees verder »
flash_onNieuws

Arnhem pakt Willemsplein aan

7 mrt om 16:31 uur
Het Willemsplein in Arnhem wordt de komende jaren helemaal opnieuw ingericht. Het plein is volledig versteend en…
Lees verder »
flash_onNieuws

Campagne moet ruimte scheppen op Groningse stoepen

3 mrt om 18:49 uur
In Groningen loopt momenteel de campagne Stoep Vrij, Iedereen Blij. Met de campagne, die ongeveer een jaar duurt,…
Lees verder »
flash_onNieuws

Innovatie Kwartier Den Bosch stap verder

22 feb om 13:33 uur
Op woensdag 15 februari tekenden gebiedsontwikkelaar AM-Coebax Groep  en de gemeente ’s-Hertogenbosch een…
Lees verder »
ererer
descriptionArtikel

'Innoveer met ons mee en kies voor het meest duurzame kunstgras ter wereld'

25 jan om 14:06 uur
“KSP werkt in 2030 volledig circulair. Alles wat we maken, of het nu onderhoud is, aanleg of renovatie van…
Lees verder »
flash_onNieuws

Stationsgebied Groningen ondergaat ingrijpende metamorfose

25 jan om 04:14 uur
“Van eromheen, erdoorheen, naar er heen”. Het stationsgebied in Groningen wordt nu nog gedomineerd door verkeer en…
Lees verder »
Stationsplein Roosendaal
descriptionArtikel

Aanpakken Stationsplein eerste proeftuin gemeente Roosendaal

21 jan om 17:42 uur
Roosendaal gaat aan de slag met de eerste van zes proeftuinen die deel uitmaken van het ontwikkelplan van de stad.
Lees verder »
descriptionArtikel

Boulevard Zandvoort moet allure terugkrijgen

4 jan om 09:50 uur
Zandvoort is één van de bekendste badplaatsen van Nederland. Langs de kustlijn bevindt zich de boulevard die een…
Lees verder »