Top 5 Knelpunten Woonomgeving

dinsdag 22 maart 2011
timer 4 min
Voorzieningen in de woonomgeving zijn belangrijk en scoren vaak onvoldoende. Speelgelegenheid voor de kinderen bijvoorbeeld, en openbaar groen. De Adviescommissies Wonen constateerden in het Jaarbeeld van 2010 meer problemen met voorzieningen dan in 2009. 
Top 5 Knelpunten Woonomgeving


Speelvoorzieningen scoren onvoldoende


Dit blijkt uit de jaarlijkse enquête van koepelorganisatie VACpunt Wonen onder het landelijke netwerk van Adviescommissies Wonen. Bij de beoordeling van woningbouwplannen valt het de Adviescommissies Wonen op dat er vaker onvoldoende speelvoorzieningen voor kinderen en jongeren zijn. Ook de situering van de speelvoorzieningen voldoet niet altijd: er is bijvoorbeeld geen toezicht mogelijk of men moet een drukke straat over.

Groen en andere voorzieningen


Geregeld is er onvoldoende openbaar groen en het wordt niet altijd goed en op tijd onderhouden. Voorzieningen bij nieuwbouw, zoals (haltes voor) openbaar vervoer en pinautomaten, laten te lang op zich wachten en de bereikbaarheid is matig. In sommige gemeenten neemt het aantal voorzieningen af. Een aandachtspunt is straatmeubilair ten behoeve van senioren.

Top 5 knelpunten woonomgeving


Parkeren blijft een groot probleem in de woonomgeving. Ook de voorgaande jaren stond het parkeerprobleem in de top 5 Knelpunten Woonomgeving op nummer één. Problemen met voorzieningen is gestegen van plek vier naar de tweede plaats.


1. Parkeren (van 1)


Er is een groot gebrek aan parkeerruimte voor bewoners en bezoekers in de woonomgeving, parkeerplaatsen zijn te klein en te smal of liggen ver van woningen; er zijn onvoldoende of geen parkeerplaatsen voor gehandicapten; door verkeersstromen op de parkeerplaatsen is de fysieke veiligheid in het geding. Voor fietsen, met name voor bezoekers, zijn er te weinig stallingsmogelijkheden danwel nietjes.

2. Voorzieningen (van 4)


Er zijn onvoldoende speelvoorzieningen voor kinderen en jongeren; situering van de speelvoorzieningen voldoet niet: geen toezicht mogelijk of men moet een drukke straat over. Er is onvoldoende openbaar groen; het onderhoud van het groen is ondermaats; Voorzieningen bij nieuwbouw laten te lang op zich wachten en de bereikbaarheid is matig, het aantal voorzieningen neemt in sommige gemeenten af. Straatmeubilair ten behoeve van senioren verdient aandacht.

3. Toegankelijkheid/Bereikbaarheid (van 2)


De toegankelijkheid in het algemeen is niet altijd voldoende; trottoirs zijn te smal, ontbreken of zijn plaatselijk niet toegankelijk door een verkeersbord of lantaarnpaal en dus niet toegankelijk en gebruiksvriendelijk voor personen in een rolstoel of scootmobiel; bereikbaarheid van winkels en faciliteiten is matig; matige toegankelijkheid mensen met een beperking (slechtzienden, rolstoelgebruikers e.d.); ingang woongebouw moeilijk te bereiken door smal toegangspad; hellingbanen voldoen niet waardoor toegankelijkheid voor gebruikers rolstoelen en scootmobiels niet goed is;

4. Verkeersveiligheid / Ontsluiting woonwijk (van 3)


De verkeersveiligheid in het algemeen is een probleem; in veel woonwijken ontbreekt het aan veilige routes voor  fietsers en wandelaars: te smalle fietspaden, te weinig voetpaden, te smalle, en niet goed begaanbare trottoirs, onoverzichtelijke oversteekplaatsen en bewegwijzering en het niet scheiden van verschillende verkeerstromen; wijken hebben een slechte ontsluiting en slechte verkeersafwikkeling door onder andere een smalle toegangsweg; rotondes en op- en afritten zorgen voor gevaarlijke situaties.

5. Sociale veiligheid (5)


Sociale veiligheid in het algemeen is niet altijd voldoende, door onvoldoende verlichting, sociaal onveilige en doodlopende en/of lange achterpaden; geen zicht op gebouwen en de omgeving vanuit de woning.

Het Jaarbeeld van de Vereniging Adviescommisies Wonen


Elk jaar houdt VACpunt Wonen een enquête, het zogenaamde Jaarbeeld, onder de bij haar aangesloten Adviescommissies Wonen die in zo’n 200 gemeenten in Nederland actief zijn. Hierin wordt gevraagd naar zaken van organisatorische aard zoals grootte en samenstelling van de commissies, maar ook naar samenwerking met opdrachtgevers en knelpunten die de commissies bij hun advieswerk tegenkomen. Het Jaarbeeld is geen wetenschappelijk onderzoeksinstrument. Het onderzoek is bedoeld om de resultaten van het VAC-werk gedurende een jaar in kaart te brengen en deze in de media te presenteren. Daarnaast worden de resultaten gebruikt om richting te geven aan beleid van VACpunt Wonen en om rekenschap af te leggen aan de subsidieverstrekker, het ministerie vanBZK.

</

 

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Oud asfalt ter plekke omzetten in nieuw asfalt met de Asphalt Recycling Train

22 mrt om 13:37 uur

Rijkswaterstaat voert sinds kort een proef uit met de ‘Asphalt Recycling Train’ (ART). Deze machine ‘eet’ oud…

Lees verder »
descriptionArtikel

Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge

21 mrt om 09:58 uur

De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…

Lees verder »

Whitepaper: Alle fietsen in het rek met de FietsParKeur norm

23 feb om 13:40 uur

Hoe bereik je gewenst fietsparkeergedrag en hoe kies je bewust het geschikte fietsparkeersystemen?

Lees verder »
descriptionArtikel

Breda wil een stad in een park zijn en investeert miljoenen

15 feb om 13:08 uur

Om een leefbare gemeente te zijn die klaar is voor de toekomst, investeert Breda zestien mijloen euro in het…

Lees verder »
flash_onNieuws

Hendrik-Ido-Ambacht gebruikt virtueel advies voor aanplant bomen

30 jan om 09:58 uur

Om te kijken waar de aanplant van een boom de grootste meerwaarde heeft, gaat de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht…

Lees verder »
ddd
descriptionArtikel

Een vernieuwd Straatbeeld in 2024: wat kun je verwachten en bijdragen?

25 jan om 14:54 uur
In de wereld van de openbareruimtemaker is het nooit saai. Ook in 2024 zijn er weer volop uitdagingen om de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Er zit muziek in het circulaire materialendepot van Haarlemmermeer

8 jan om 13:51 uur

Een succes, zo betitelt de gemeente Haarlemmermeer het circulaire materialendepot, dat ze in 2023 in gebruik…

Lees verder »
flash_onNieuws

Slimme verkeerslichten wijzen fietsers snelste weg in Breda

5 jan om 16:13 uur

Lang voor een stoplicht moeten wachten kan voor fietsers een reden zijn om alsnog door rood te fietsen. Met…

Lees verder »