Project

Dorps en duurzaam licht in centrumplan Vlijmen

Maak een bijzonder maar haalbaar verlichtingsontwerp voor het centrumplan van Vlijmen. Deze opdracht legde de gemeente Heusden begin 2017 bij Nobralux neer. Het resultaat: een combinatie van klassiek en modern die het gemoedelijke karakter van Vlijmen versterkt.

De gemeente Heusden wilde voor het plein een dorpse uitstraling, met ruimte voor ontmoeting en een combinatie van modern en klassiek. Het strookte met wat Ronald Gijzel voor ogen stond. “Een plein dat gemoedelijk en gezellig oogt en waarbij het winkelend publiek zich op zijn gemak voelt.” Hij paste onder meer de verlichting aan de maat en schaal van de winkelplint aan en verlichtte de bomen op de route naar de kerk op subtiele wijze. Ook de verbijzondering van de natuursteenstroken door middel van dynamische verlichting versterkt de typische Brabantse sfeer.


Nobralux Vlijmen

Belangrijk vond ik ook de samenhang tussen de twee pleinen,” zegt Gijzel. Bovendien moest hij rekening houden met evenementen (zoals de weekmarkt) en een nog te bouwen paviljoen. Op het centrale plein is gekozen voor op maat gemaakte masten met een hoogte van 10 meter die zijn voorzien van spots, en 4 meter hoge paaltopmasten langs de plint. Hetzelfde type hoge masten zien we terug in het plein dat in verbinding staat met het Van Greunsvenpark. Eromheen staan vanwege de inpassing 6-metermasten met een uithouder.

Duurzame materialen 

Door de Eclatec spots op de hoge masten uit te voeren met verschillende optieken (straat- en spotoptieken) is op het centrale plein een mooi lichtbeeld gecreëerd. Bovendien zijn deze spots net als de overige Philips-armaturen voorbereid op de toekomstige mogelijkheden van smart lighting.


Nobralux Vlijmen 2

Samenhang blijkt ookuit de keuze voor de verlichtingsmaterialen. Vanwege de beheeraspecten zijn alle masten in samenspraak met Henny Klerx van de gemeente Heusden uitgevoerd in aluminium met houtprint. Het bedrijf Hydro extrusions uit het nabijgelegen Drunen produceerde de masten. Die zijn cradle-to-cradle gecertificeerd en CO2-neutraal aangeleverd.

Kletsplek

Nobralux maakte in samenspraak met de gemeente ook het ontwerp van de ondergrondse marktvoorzieningen. Deze zijn gerealiseerd door aannemer Gebr. Van der Steen. De ruimte voor ontmoeting kwam er in de vorm van de ‘kletsplek’, waar verhalen vanuit verleden en heden samenkomen, met dank aan de Stichting Vlijmense Verhalen. Winkeliers en winkelend publiek zijn volgens de gemeente positief over het lichtontwerp. “Het dorpse, gemoedelijke en warme karakter is versterkt. 

Deel dit artikel