Project

Verlichte Erasmusbrug icoon voor Rotterdam

Energiebesparing, ombouwen naar led, burgerparticipatie en smart lighting zijn allemaal thema’s die op dit moment ‘hot’ zijn in de wereld van buitenverlichting. Elke gemeente wil vooruitlopen of de eerste zijn met pilotprojecten waar deze thema’s in voorkomen. Vraagstukken worden steeds gecompliceerder en dat vraagt om de nodige samenwerking met verschillende partijen. Een mooi voorbeeld hiervan is de aanvraag vanuit de gemeente Rotterdam om de verlichting van de Erasmusburg te gaan vervangen door dynamische ledverlichting.

Uitdagend project

De Erasmusbrug van de nacht is het negatief van de Erasmusbrug van de dag. Het nieuwe lichtbeeld dient gelijkwaardig te zijn aan het bestaande lichtbeeld voor wat betreft gelijkmatigheid, contrastwerking en beleving, waarbij verblinding maximaal voorkomen moet worden. Er dient rekening gehouden te worden met de inrichting om op eenvoudige wijze voor alle led-armaturen - of aan te geven groep led-armaturen - een kleuraanpassing en dim-instelling door te voeren. Ook de DMX-sturing dient door middel van een web-interface bediend te kunnen worden. Kortom, een project dat vraagt om samenwerking met partijen die deze uitdaging aan willen gaan en kansen zien in plaats van onmogelijkheden.

Open vizier

Deze samenwerking is gevonden tussen Industrielicht en Dynniq. Met open vizier en open communicatie is een dynamisch spel ontstaan in ontwerp en uiteindelijke realisatie van de nieuwe ledverlichting op de Erasmusbrug in Rotterdam. Met een duidelijke rolverdeling is Industrielicht begonnen aan het lichtontwerp en de keuze van led-armaturen om energiereductie te behalen en een gelijkwaardig dan wel beter lichtbeeld te realiseren. Ook de sturing van de verlichting is ontworpen en geleverd door Industrielicht in samenwerking met LRS. Dynniq heeft zicht toegespitst op de engineering van het kabelnet, voedings-en sturingskasten, installatie, planning en onderhoud tijdens de contractduur.

Prachtig lichtenspel

Deze samenwerking heeft geleid tot een prachtig lichtenspel op de Erasmusbrug dat al diverse malen getoond is tijdens bijzondere gelegenheden. Een SMART project met een goede samenwerking waar Dynniq en Industrielicht trots op kunnen zijn. Met de nieuwe aanstraalverlichting en nieuwe functionele straatverlichting is en blijft de Erasmusbrug een icoon voor Rotterdam en Nederland.

Deel dit artikel