Project

Spectaculaire brug Maasboulevard geopend

De nieuwe fiets- en voetgangersbrug bij de Maasboulevard in Venlo is een strakke, witte verschijning met opvallende opengewerkte steunpunten. ’s Avonds zijn de glazen balustrades verlicht. Het project van ontwerpbureau ipv Delft werd recent geopend.

Gebruik prefab beton

De brug is De Weerdsprong gedoopt. De constructie is 77 meter lang, 5,5 meter breed en gemaakt van prefab beton. Hierdoor was de bouw een bijzondere aangelegenheid. De hamerstukken bijvoorbeeld, de verbindende elementen tussen de liggers van het brugdek en de pijlers, zijn 15 bij 9 bij 3 meter en wegen 110 ton. Deze zijn ieder in zijn geheel over het water aangeleverd en vervolgens geplaatst. De wit betonnen onderdelen hebben een hoge afwerkingskwaliteit, CUR 100 klasse B2. Om indringing van vocht en vuil te verminderen zijn alle delen gehydrofobeerd. 

Brug met verblijfsfunctie

In de uitwerking is veel aandacht besteed aan een elegante, verwelkomende uitstraling van de brug. Zo is de handregel van hout en is de brug een stuk breder dan strikt noodzakelijk, waardoor deze ook een verblijfsfunctie krijgt. In de handregel is ledverlichting opgenomen die zowel het brugdek als de zelfdragende glazen balustrade verlicht. 

Bijzondere ledverlichting

Ieder glaspaneel is individueel verlicht en de verlichting is op afstand regelbaar en dimbaar. Zo kan ieder paneel een andere kleur krijgen en is het bijvoorbeeld mogelijk om de kleuren geleidelijk in elkaar te laten overgaan of om de brug bij feestelijke gelegenheden feestelijk te verlichten. ipv Delft maakte ook het lichtontwerp en lichtplan. Folie in de glaspanelen zorgt ervoor dat het licht gelijkmatig wordt verdeeld over het gehele oppervlakte van de panelen. 

Geïnspireerd op Romeinse geschiedenis Venlo

Het ontwerp van De Weerdsprong is geïnspireerd op het Romeinse verleden van Venlo, Nederlands oudste Romeinse nederzetting. De bijzonder slanke opengewerkte steunbogen zijn een moderne verwijzing naar de Romeinse boogbrug.

Project Maasboulvard

Fiets- en voetgangersbrug De Weerdsprong maakt deel uit van het grootschalige project Maasboulevard en verbindt de Maasboulevard met het park op de Kop van Weerd. Onder de brug bevindt zich de passantenhaven. De openbare ruimte in het gebied werd ontworpen door Buro Lubbers. De gemeente Venlo schreef in 2008 een openbare aanbesteding uit voor het ontwerp van de brug. Na uitgebreide selectie legde de gemeente twee ontwerpen voor aan de bevolking die koos voor de brug van ipv Delft. 

Deel dit artikel