Project

Gebiedsafbakening met straatmeubilair

Plantenbakken scheppen orde in de fietschaos op de Dam. En ze zien er aantrekkelijk uit.

Na jaren van afwezigheid staan er weer bloembakken op de Dam in Amsterdam. Het is de jongste poging orde te scheppen in de fietschaos en de veiligheid te bevorderen. Het initiatief voor het plaatsen van deze bakken komt van BiZdam, de vereniging van ondernemers en eigenaren op de Dam. Hen was opgevallen dat tijdens het Tulpfestival bijna niemand zijn fiets tegen of rond de kleurrijke schalen met tulpen zette. Een idee was geboren.  

Veiligheid 

Gemeentebesturen, stadsontwikkelaars, architecten en bedrijven wordt steeds vaker gevraagd om bij opdrachten rekening te houden met veiligheidsmaatregelen in de openbare ruimte. Op drukke verkeerspleinen en bij toeristische trekpleisters is overzicht en veiligheid van cruciaal belang. Een rommelig en chaotisch aanzicht is, zowel voor voetgangers en ondernemers op de Dam als voor de toezichthouders, geen prettig gegeven. Hoe houden we de openbare ruimte zo veilig mogelijk voor degenen die erin verblijven?  

Omgevingsvriendelijke gebiedsafbakening 

De meest geijkte vorm van gebiedsafbakening zijn afzetpalen, in diverse uitvoeringen en in diverse materiaalsoorten. Of het plaatsen van betonblokken. Niet de meest esthetische vorm van afbakening. Er zijn ook andere mogelijkheden die zowel rekening houden met de uitstraling van het gebied en toch doeltreffend zijn. Bloem- en plantenbakken of straatmeubilair wekken wellicht niet meteen de interesse, maar ook deze zijn verkrijgbaar in uitvoeringen die uitermate robuust zijn. Oplossingen voor een veilige maar toch omgevingsvriendelijke manier van gebiedsafbakening, passend in het straatbeeld. 

Bloembakken als oplossing 

In 2016 werd besloten om, bij wijze van experiment, wederom bloembakkente plaatsen op de Dam om onder andere fietsgebruik en fietsparkeren te beperken. En met succes. Inmiddels is besloten om de bloemschalen van BOERurban permanent te plaatsen en ziet de Dam er het hele jaar, dankzij afwisselende beplanting, een stuk aantrekkelijker uit. Het gebruik en parkeren van fietsen is afgenomen en voetgangers kunnen weer optimaal gebruik maken van de ruimte.  

Deel dit artikel